Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Friluftskläder förorenar naturen

Pressmeddelande - 8 september, 2015
De långlivade och ibland skadliga kemikalierna PFAS finns nu på de mest avlägsna platser på jorden. Det visar en ny rapport som Greenpeace släpper idag.


– Kemikalierna används i friluftsindustrin för att göra plagg vatten- och smutsavstötande. Nu måste friluftsindustrin ta sitt ansvar, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace.

I somras genomförde Greenpeace åtta expeditioner till tre kontinenter och tog prover på snö och vatten för att se om de kunde finna spår av kemikaliegruppen PFAS, per- och poly-fluorerade kemikalier.

På samtliga platser fann teamen kemikalierna PFAS. Den största koncentrationen fanns i de schweiziska alperna, i Slovakien (High Tatras) och i Italien (bergskedjan Apeninnes). Resultaten som presenteras i rapporten ”Footprints in the snow” är jämförbara med fynd i tidigare studier som analyserat snö i Tibet och Antarktis.

PFAS används av många industrier och konsumentprodukter, och inom friluftsindustrin för att ta fram kläder, skor och utrustningar, som ska stöta bort vatten. Kemikalierna sprids vid tillverkning av kläderna, när de tvättas eller när människor rör sig med kläderna i naturen. När de väl kommer ut i kretsloppet tar det många år- upp till hundratals - för dem att brytas ner. De sprids via vatten och vind och vissa kan kopplas till att de skadar djur och människors reproduktionsförmåga, hormonsystem och förorsaka cancer. Djur och människor får i sig kemikalierna via vatten, mat och luft.

– Det är ironiskt att friluftsindustrin, som marknadsför sig med vackra bilder i orörd miljö, bidrar till att släppa ut kemikalier, som kan vara skadliga, säger Therese Jacobson.

En del företag som H&M, Puma och Adidas, har redan tagit sitt ansvar för att fasa ut kemikalierna, och mindre företag som Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, och R'ADYS, har idag hela kollektioner av plagg som är fria från PFAS-kemikalierna.  Till skillnad från företag som North Face, Columbia, Patagonia, Salewa och Mammut.

– Alla som älskar att vara ute i naturen, som köper kläder till sina barn, paddlar eller skidar kan hjälpa oss att sätta press på friluftsindustrin. Vi vill att alla konsumenter sätter press på företagen så alla kan sitt ansvar, säger Therese Jacobson.

För mer info kontakta:

Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor Greenpeace, 0736 70 85 30, mail:

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90

Ylva Bergman, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige,  070 362 36 13 

Läs rapporten här: www.greenpeace.org/sweden/se/rapporter-och-dokument/footprints-in-the-snow/

Se videon här: https://youtu.be/k7dUF2X07MU