Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sänkte ner flagga fyra kilometer under Nordpolen

Pressmeddelande - 15 april, 2013
Nordpolen — En internationell expedition har placerat en flagga på havsbottnen fyra kilometer under Nordpolen, på samma plats som en ubåt placerade en rysk flagga 2007. Fyra unga expeditionsdeltagare, varav svensk-samiska Josefina Lundgren Skerk är en, förklarade att de därmed vill att området runt Nordpolen ska bli en global fristad för miljön.

-  Vi hoppas att det här ska inspirera ungdomar över hela världen. Tillsammans kräver vi nu att detta område förklaras en global fristad för miljön, stängd för oljebolag och industriellt fiske, säger Josefina Lundgren Skerk från Nordpolen.

Aktivisterna höll en ceremoni där de skar upp ett hål i isen på den geografiska Nordpolen och sänkte ner en flagga och en tidskapsel med nästan 3 miljoner namn på människor som skrivit under för att skydda Arktis från exploatering. Kapselns resa till havsbottnen filmades även av en undervattenskamera.

Bland personerna som skrivit på finns bland andra Paul McCartney, Cameron Diaz och Nobelfredpristagaren Desmond Tutu som säger "Jag erbjuder mitt fulla stöd till dessa unga människor som rest till Nordpolen på uppdrag av dem vars liv håller på att vändas upp och ned genom klimatförändringar”.

Den veckolånga expedition till Nordpolen är en del av en global kampanj för att skydda Arktis som hotas av klimatförändringar, oljebolag, industriellt fiske och sjöfart. När den globala uppvärmningen smälter isen, ser oljebolag, som Shell, Gazprom och Statoil sin chans att gå in för att borra efter olja och flera länder gör nu anspråk på områden som tidigare täcktes av is.

- När temperaturen stiger och isen smälter vill oljebolagen borra efter samma fossila bränslen som orsakade att isen smälte i första hand. Det är vansinne, och de här ungdomarna försöker tillsammans med Greenpeace att stoppa dem, säger Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog och arktisexpert på Greenpeace.

Ungdomarna är en del av en Greenpeaceexpedition som skidat i en vecka över det frusna ishavet i 30 minusgrader. De skidade runt 10 km per dag över ett knaggligt islandskap, med slädar vägande över 80kg på släp. Men när vindarna vände fastnade de och isen de skidade över rörde sig bort från Nordpolen snabbare än de kunde skida emot den. Till slut tvingades teamet lifta med en förbiflygande helikopter från den närliggande basen Barneo, och sattes av inom räckhåll från Nordpolen där de kunde fullfölja sitt uppdrag.

För mer information eller för att prata med någon av deltagarna kontakta:

Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige 070 303 36 49
Jessica Wilson, kommunikationsansvarig Greenpeace International, +44 7896 893118
Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog och arktisexpert Greenpeace 072 226 07 84

Bilder finns tillgängliga här:
Bilddesken: John Novis  +31 (0) 629001152 eller  

Video
server:   ftp.greenpeacemedia.net
login:     dvout
lösen:  0utput (first digit is a zero)
folder:         130415_North_Pole_pod_news

Videodesken: Maarten Van Rouveroy at +31 646 197 322 eller