Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stödaktion för Greenpeace aktivister vid ryska ambassaden

Pressmeddelande - 27 september, 2013
Stockholm, 27 september, 2013 – Klockan 16 på fredagen samlas Greenpeace utanför den ryska ambassaden för att visa solidaritet och kräva att den svenska aktivisten Dima Litvinov och övriga av de 30 fängslade i Murmansk släpps omedelbart.

Greenpeace International kommer att överklaga kvarhållandet av de 30 besättningsmedlemmar, frilansfotografer och aktivister vars frihetsberövande igår förlängdes i domstol. 22 av dem häktades i två månader, medan de övriga åtta, däribland den svenska trebarnspappan Dima Litvinov, kallats till domstol för omhäktning på söndag kväll. I samtliga fall ska den ryska åklagarmyndigheten utreda ett eventuellt åtal för sjöröveri.

- Våra aktivister har inte gjort något för att motivera att de fängslas i två månader - eller ens två minuter. De är fredliga och utgör inte någon samhällsrisk. Detta är en fredlig protest mot riskabel oljeborrning. Att försöka jämställa det med sjöröveri, för att de fruktar kritiken mot det oansvariga statliga oljebolaget Gazproms agerande är en orimlig överreaktion från de ryska myndigheterna, säger Annika Jacobson chef för Greenpeace i Sverige.

Bland de fängslade, som innefattar 18 olika nationaliteter, finns kaptenen Peter Wilcox, som också var kapten på Greenpeace skepp Rainbow Warrior, när det 1985 sprängdes av franska agenter i Nya Zeeland.

En komplett lista över de 30 fångarna finns här:

Över en halv miljon människor har hittills skrivit till ryska ambassader världen över och krävt besättningens frigivning och, liksom i Stockholm, kommer protester att hållas i minst 25 olika städer runt om i världen under det närmaste dygnet.

Foto från dagens protest kommer finnas tillgängliga här efteråt:

Uppdaterat Q&A och tidslinje finns här (på engelska).

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Daniel Bengtsson,
kommunikationsansvarig, 070 303 36 49