Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Unik kartläggning avslöjar oljekapplöpningen till ryska Arktis

Pressmeddelande - 7 augusti, 2013
Stockholm, 2013 - Idag presenterar Greenpeace en kartläggning som visar hur stora västerländska oljebolag som Shell och Statoil har ingått avtal med ryska oljebolag, några av de största miljöbovarna i världen, för att kunna utvinna olja i ryska Arktis. “Ryska Arktis är det nya slagfältet där kampen för att rädda Arktis kommer att vinnas eller förloras”, säger Greenpeace Arktisexpert Therese Jacobson.

Stora västerländska bolag har trots mångmiljardinvesteringar tvingats pausa sina arktiska oljeprogram i nordamerikanska Arktis. Världens största oljebolag Shells arktiska oljeprogram har bjudit på en lång räcka av problem där olyckor, bränder och undermålig säkerhetsutrustning bara är några exempel. I början av januari i år miste bolaget kontroll över sin oljeplattform Kulluk mitt i en storm, vilket ledde till att den gick på grund i Alaska. Amerikanska kustbevakningen pekade därefter i en rapport ut 16 allvarliga säkerhetsbrister med Shells oljeprogram i Arktis. Efter att Shell meddelade att det pausar i sitt oljeprogram i Alaska för i år beslutade sig även Statoil för att göra detsamma.

Nu riktar oljebolagen istället sina blickar mot Ryssland. För att icke-ryska bolag ska få exploatera havsbaserad olja i Arktis måste de ingå avtal med någon av de ryska oljejättarna Gazprom eller Rosneft, som brukar räknas till världens smutsigaste oljebolag.  

Exempelvis står Rosneft för 75 procent av oljespillen, 2727 stycken, i Rysslands största oljeprovins Yugra, trots att de endast ligger bakom 25 procent av utvinningen där. I Ryssland äger det redan idag rum så många oljespill att olja motsvarande sex Deepwater Horizons läcker ut i naturen varje år. I december 2011 sjönk oljeplattformen Kolskaya i ryska Arktis när den borrade där på uppdrag av Gazprom. 53 besättningsmedlemmar avled i tragedin som orsakas pga. bristande säkerhetsarbete och att riggen inte klarade av arktiska väderförhållanden. Gazproms oljerigg Prirazlomnaya har misslyckats med att starta borrning för andra året i rad på grund av säkerhetsproblem.

Rosneft har heller ingen erfarenhet av att utvinna olja till havs och Gazproms oljespillsplan visar att bolaget absolut inte har kapacitet att hantera ett oljespill i Arktis.

- Internationella investerare borde vara oroade över att Shell och norska Statoil ingått samarbeten med så dubiösa företag som Gazprom och Rosneft. Det mycket bristfälliga miljö- och säkerhetstänket bland dessa ryska företag innebär ett enormt risktagande, säger Jacobson.

De senaste två åren har Greenpeace kartlagt de samarbeten som har ingåtts mellan Shell och Gazprom. Samtidigt har amerikanska Exxon Mobil, norska Statoil och italienska Eni startat gemensamma projekt med Rosneft.

Läs rapporten här:
Läs en sammanfattning här:

Kontaktinformation
Dr Therese Jacobson, ekotoxikolog och arktisexpert Greenpeace, 072 226 07 84
Charlie Kronick, investeringsrådgivare, Greenpeace +44 7801 212963
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 303 36 49