Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vi startar sajt för oljebolagsavslöjanden

Pressmeddelande - 24 april, 2013
Amsterdam, 24 april 2013 — Greenpeace International lanserar idag arctictruth.org, en webbsida för att uppmuntra anställda och underleverantörer hos oljebolag att hjälpa till att avslöja de risker företagen tar när de planerar att borra olja i Arktis.

När www.arctictruth.org gick live på onsdagen, skickade kampanjen, via LinkedIn, genast en vädjan om hjälp till oljebolagsanställda, som kan ha tillgång till insiderinformation om operativ säkerhet, bristfälliga metoder och möjliga överträdelser av miljöbestämmelser.

Initiativet i Greenpeace kampanj för att skydda Arktis kommer i en tid av ökad oro över säkerheten vid borrning i regionen. Under det senaste året, har Shell gått från den ena säkerhetsblundern till den andra: oljeutsläppsutrustning har fallerat under tester, pråmar har inte uppfyllt säkerhetsstandarder och en av oljeriggarna gick på grund i Alaska medan en annan hade en brand i sin motor, och varav båda nu är under brottsutredning.

Shells oljeplattform Kulluk som gick på grund i januari 2013

- Shells framfart i Arktis har varit en enda röra från början till slut. Om det inte hade varit för allmänheten och mediernas granskning, skulle mycket lite av sanningen om bolagets skrämmande säkerhetsbrister någonsin ha avslöjats. Det är därför vi nu söker mer information om oljebolagen som drar in i Arktis. Allmänheten behöver få veta om de oerhörda risker dessa företag tar genom sin verksamhet i Arktis, säger Ben Ayliffe, arktisexpert på Greenpeace International.

Greenpeace har en lång historia av att dokumentera företags övergrepp på miljön och mottar regelbundet information från anställda inom industrin. Arctictruth.org gör det nu möjligt för källor att lämna information konfidentiellt och Greenpeace kommer att behandla information med stor respekt och använda den för att utmana oansvariga metoder i Arktis.

- Arktis är den mest avlägsna och tekniskt utmanande borrmiljön som finns, och hittills har oljebolagen visat att de är pinsamt oförberedda. De mänskliga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av en olycka i Arktis vore katastrofala och vi hoppas att den nya webbplatsen kommer att avslöja sanningen om vilka risker oljebolagen är villiga att ta, säger Ayliffe.

För mer information kontakta:

Ben Ayliffe, Greenpeace International Arctic campaign,  +44 7815708683
Jessica Wilson, kommunikationsansvarig Greenpeace International ,  +44 7896 893118
Anna Havula, kommunikationskontakt i Sverige:  070 201 44 86