Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Alla butikskedjor säljer utrotningshotad fisk - Greenpeace har rangordnat dem

Pressmeddelande - 3 mars, 2008
Idag släpper Greenpeace en guide som rangordnar de svenska butikskedjorna efter deras policy när det gäller att sälja utrotningshotad fisk eller fisk som är fångad med destruktiva metoder. Det visar sig att alla livsmedelskedjor har långt kvar innan de har en policy som kan kallas hållbar. Greenpeace kräver nu att handeln tar sitt ansvar och slutar sälja hotad fisk.

Allt gott från havet?


Ingen av Sveriges livsmedelskedjor får bra betyg i Greenpeace nya guide ”Allt gott från havet?” som släpps idag. Greenpeace har skickat ut en enkät till alla större kedjor och bett dem berätta om de har någon inköpspolicy när det gäller fisk och skaldjur och hur den i så fall ser ut. Trots att det finns en viss positiv tendens bland livsmedelsjättarna, har ingen av dem en fiskpolicy som kan kallas hållbar.

- Det här är mycket otillräckligt, säger Staffan Danielsson, Greenpeace. Man kunde förvänta sig bättre från svenska livsmedelskedjor eftersom diskussionen om fiskekrisen och hotade fiskarter har pågått så länge just i Sverige. Man skulle ju inte sälja och köpa tigerkött. Men det är tydligen ok att sälja och köpa den sista fisken. Varför tar de inte hänsyn till morgondagens konsumenter? Har inte de också rätt att äta fisk?

I Greenpeace guide finns en röd lista på fiskarter som man bör undvika. Det har debatterats livligt om torsken den senaste tiden men det finns en mängd andra fiskarter som är utrotningshotade, eller fiskade med metoder som fullständigt förstör havsbotten eller där det förekommer stor bifångst av andra hotade arter. Rödspätta och andra plattfiskar fångas ofta med bottentrålning eller bomtrålning, vilka är mycket destruktiva fiskemetoder som skövlar havsbotten totalt och dödar allt som försöker leva där. Tonfisk och svärdfisk är också problematiska, förutom ett direkt hot mot fiskarna så medför fisket bifångster av t.ex. hotade arter av havssköldpaddor, sjöfåglar och havslevande däggdjur.

Bäst betyg får Ica, tätt följt av Lidl. Ändå har de båda bara fått drygt hälften av högsta möjliga poäng. Netto, som finns främst i södra och västra Sverige, hamnar längst ner på listan med ett par poäng.

- Vi vill att livsmedelskedjorna tar sitt ansvar och slutar sälja de fiskarter som finns på vår röda lista, säger Staffan Danielsson. Många konsumenter, flera restauranger och kommuner har redan tagit ett beslut att inte köpa hotad fisk. Nu är det butikernas tur. Vi kommer att uppdatera vår lista med rangordningen kontinuerligt så om kedjorna skärper sig nu har de chansen att förbättra sina resultat.

Sea the future
Greenpeace rödlista

Kontaktuppgifter

Staffan Danielsson, talesperson havsfrågor: 0703- 53 65 85
Frode Pleym, talesperson havsfrågor: 0703- 53 57 66
Caroline Bexius, pressekreterare: 0702-53 20 78