Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Besvikelse när illegala torsken diskuterades i EU

Greenpeace fortsätter att pressa politiker

Pressmeddelande - 22 februari, 2006
Efter påtryckningar från Greenpeace och andra tog Sveriges och Danmarks fiskeministrar upp frågan om den illegalt fångade torsken från Barents hav i EU:s ministerrådsmöte i Bryssel. Men många av EU-länderna brydde sig inte om frågan.

Aktionen mot Findus i januari. Greenpeace har pressat både företag och politiker att agera i frågan om det illegala fisket.

- Det är en besvikelse att inte fler av EU:s medlemsländer tar tag i frågan och stöttar det initiativ som Sverige och Danmark har tagit. Torskbeståndet i Barents hav är det sista stora torskbeståndet som finns kvar i världen. Det är helt oacceptabelt att EU är en dumpningsplats för illegalt fångad torsk, säger Ida Udovic, talesperson i havsfrågor, Greenpeace.

Det var alltså Sverige och Danmark som tillsammans med Norge krävde att få upp punkten om den illegalt fångade fisken på dagordningen under ministerrådsmötet i Bryssel. Lettland, Polen och Spanien stöttade Sverige och Danmark medan de andra länderna var tysta.

I januari gjorde Greenpeace en aktion mot Findus efter avslöjandet om att de samarbetar med företag som levererar illegalt fångad torsk. Greenpeace har sedan dess fortsatt med att sätta press både på företag och på politiker. Organisationen krävde att krafttag tas inom EU och medlemsländerna för att komma tillrätta med problemet, och träffade därför fiskeminister Ann-Christin Nykvist för att trycka på att en förändring behövs.

Norska myndigheter uppger nu att de bedömer att svartfisket kan uppgå till 200 000 ton om året, alltså dubbelt så mycket som tidigare beräkningar.

- Problemet med illegalt fiske är mycket större än bara Barents hav, men tyvärr sträckte sig inte diskussionerna i gårdagens ministerrådsmöte längre. Det är ett stort globalt problem som hotar fiskebestånden världen över, säger Ida Udovic.

Greenpeace har förutom att pressa politiker även utövat påtryckningar mot stora företag som Unilever, Frosta, (Tysklands näst största frysmatsföretag), McDonalds samt svenska Ica, Coop och Findus. Greenpeace har precis varit i möte med Ica och Coop i Stockholm. ICA lovade att skärpa kontrollen och att de ska titta över spårbarheten av sina produkter.

De förslag på åtgärder som lades fram av Sverige och Danmark var bland annat att länderna måste samarbeta bättre och ett fritt utbyte av information ska ske kustländer emellan (inklusive Norge och Ryssland). Det behövs striktare regler för landningar och bättre genomförande av kontroll i EU:s hamnar, man behöver stärka kontrollen av landningar från tredje länder i EU och förstärka NEAFC (North East Atlantic Fisheries Commission) som förvaltar torskbeståndet i Barents hav.

- Det är ett första steg, säger Ida Udovic, men frågan är större än så. Till exempel har man missat att ta upp den brinnande frågan med bekvämlighetsflaggade och svartlistade fartyg som ofta får åtnjuta varor och tjänster i EU:s hamnar innan och efter sina plundringsfärder på världens hav.

Avslöjandet om det illegala fisket och aktionen som Greenpeace gjorde mot Findus i Malmö har väckt uppmärksamhet i andra delar av världen. Läs en nyligen publicerad artikel i brittiska the Guardian:
http://www.guardian.co.uk/fish/story/0,,1713525,00.html?gusrc=rss