Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Tio års kamp räddar två miljoner hektar urskog i Kanada

Pressmeddelande - 7 februari, 2006
Två miljoner hektar skog, en yta dubbelt så stor som Skåne, har idag räddats i Kanada. Greenpeace och andra miljöorganisationer har i över tio års tid kämpat för att stoppa skövlingen av den unika Great Bear Rainforest. Nu lovar kanadensiska myndigheter att en tredjedel av skogen ska skyddas och resten brukas på ett betydligt mer hållbart sätt än tidigare.

Vit björn i Great Bear Rainforest i British Colombia, Kanada.

- Great Bear Rainforest förstördes i en alarmerande takt för att omvandlas till timmer och pappersprodukter. Därför är dagens beslut en stor lättnad. De sista urskogarna i världen hotas fortfarande och ett globalt nätverk av skyddade områden är nödvändigt. Skyddet av Great Bear Rainforest i Kanada är därför en bra start, säger Gavin Edwards, koordinator för Greenpeaces internationella skogskampanj.

Under de senaste åren har den snabba avverkningen av Great Bear Rainforest väckt oro och protester internationellt. Efter påtryckningar från bland annat Greenpeace slutade mer än 80 företag, bland dem Mitsubishi Trading och belgiska Timber Trade Federation, med att köpa timmer från området.

Great Bear Rainforest är det största intakta området av kustnära tempererad regnskog som finns kvar i världen.  Skogen ligger i kanadensiska delstaten British Colombia och är till ytan är större än Schweiz. Skogen är hem för en lång rad hotade arter, som grizzlybjörn, vild lax, vargar och den vithövdade havsörnen. Värdefulla och unika träd, som tusenåriga cederträd, växer också i skogen.

- Detta är ett utmärkt exempel på att ekologiska och ekonomiska intressen kan mötas. Men tyvärr är det mer undantag än regel då världens skogar fortsätter att avverkas i en ohållbar takt. Både genom destruktivt och genom illegalt skogsbruk, säger Anders Hellberg, skogstalesperson på Greenpeace.


Taggar