Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

En miljon EU-medborgare kräver märkning av GMO-produkter

Pressmeddelande - 5 februari, 2007
Greenpeace överlämnar i dag en appell till EU-kommissionen för att kräva att alla animaliska produkter som produceras med genförändrade organismer ska märkas. Över en miljon EU-medborgare har undertecknat appellen. Knappt 12 000 av underskrifterna har samlats in i Sverige. Greenpeace-aktivister placerade tidigt på måndagen en femhundra meter lång orm av GMO-appeller som ringlade sig utanför EU-kommissionens Berlaymont-byggnad i Bryssel.

En miljon underskrifter vid EU-kommissionens huvudkontor i Bryssel. Protesten är riktad mot användandet av genmodifierade grödor i djurfoder. Ett kryphål i den europeiska lagstiftningen tillåter användandet av GMO.

Greenpeace överlämnar underskrifterna i dag till kommissionär Markos Kyprianou, som ansvarar för hälsofrågor vid EU-kommissionen. Greenpeace har i samarbete med ett flertal konsument- och miljöorganisationer samlat in underskrifterna i 21 EU-länder fr.o.m. maj 2005 till december 2006. Enligt ett flertal enkäter förhåller sig de flesta EU-medborgare negativt till sådana livsmedel och animaliska produkter, som har producerats med GMO-foder.

Principen om demokratiskt deltagande i beslutsfattandet utgör en grundsten i förslaget till EU:s nya konstitution som Tyskland nu försöker återuppliva i egenskap av EU:s ordförande. EU-kommissionen har nu en unik chans att visa att man respekterar huvudprinciperna i konstitutionen och lystrar till medborgarsamhällets krav på GMO-märkning.

Den nuvarande EU-lagstiftningen innehåller kryphål, som gör att den inte kräver någon märkning av sådana animaliska produkter som produceras med genförändrade organismer. Såväl kött- som mjölk- och äggprodukter säljs idag utan märkning trots att djuren har utfordrats med till exempel genförändrad soja. Vegetabiliska livsmedel som matolja, ketchup och kakmix måste däremot märkas med information om GMO-halterna ifall produkterna innehåller mer än 0,9 procent GMO.

- Vi vill med denna appell påminna kommissionär Kyprianou om att smyginförseln av genförändrade organismer till EU:s livsmedelssektor måste upphöra. Vi måste täppa till de kryphål som tillåter denna ohållbara praxis. Vi konsumenter har rätt att välja vad vi äter, påminner GMO-expert Kathleen McCaughey på Greenpeace.

Mer än 90 procent av alla GMO-grödor som importeras till EU är soja och majs som används till utfordring av djur. Omkring 30 procent av den diet som nötkreatur, svin och fjäderfän äter i Europa består av GMO-grödor. Detta motsvarar omkring 20 miljoner ton GMO-foder som obemärkt smyger in i EU:s livsmedel utan att konsumenterna får någon information om detta.

- Den nuvarande lagstiftningen tvingar konsumenterna att mot sin vilja äta mat som produceras med GMO. Vi måste avlägsna dessa genförändrade organismer från alla animaliska produkter ifall vi vill förhindra en okontrollerad spridning av GMO-grödor till miljön, säger Kathleen McCaughey.