Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

EU förbjuder farliga kemikalier i plastleksaker

Pressmeddelande - 6 juli, 2005
Plastleksaker som säljs i Europa kommer att bli säkrare i framtiden. Det blir resultatet av att Europaparlamentet idag beslutade att förbjuda sex olika giftiga kemikalier som används som mjukgörare i plast. Förbudet kommer sedan forskningsstudier visat att kemikalierna, som barn kan få i sig när de suger på leksakerna, skadat njurar, lever och könsorgan på försöksdjur.
Greenpeace visade att barn exponerades för höga doser av dessa kemikalier redan 1997, när vi testade en lång rad populära PVC-leksaker som badankor, dockor och bitartiklar för små barn. Sedan följde ett bittert, åtta år långt, slag med kemi- och leksaksindustrin som till varje pris ville förhindra dagens beslut.

”Det här var en segdragen vinst som innebär att plastleksaker som säljs i Europa kommer att bli säkrare. Men de som vill vara helt säkra på att skydda sina barn ska ändå undvika alla produkter tillverkade av PVC-plast eller vinyl eftersom lagstiftningen ännu inte är stram nog för att skydda vår hälsa och miljö mot de här plasterna”, säger Nadia Haiama-Neurohr på Greenpeace Europaenhet.

Ämnen
Taggar