Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace bordar franskt asbestfartyg

Pressmeddelande - 12 januari, 2006
Aktivister från Greenpeace har bordat det uttjänta franska hangarfartyget Clemenceau som är på väg från Frankrike för att skrotas i Alang, Indien. Den danske Greenpeace-aktivisten Sebastian Ostenfeldt Jensen har tillsammans med en fransk aktivist tagit sig upp i skeppets mast. Franska kommandosoldater har landat med helikopter på fartyget och har förgäves försökt få ner aktivisterna.

Aktivister klättrar upp på hangarskeppet Clemenceau och hänger en banderoll med texten: "ASBESTOS CARRIER: STAY OUT OF INDIA".

Det franska hangarfartyget Clemenceau innehåller miljöfarligt avfall, bland annat flera hundra ton asbest. Att exportera miljöfarligt avfall från ett i-land till ett u-land är förbjudet enligt Baselkonventionen. Indiens högsta domstol har slagit fast att den franska exporten av hangarfartyget bryter mot de internationella avtalen, och har tillfälligt förbjudit importen av skeppet. Tidigare har Turkiet och Grekland avvisat Clemenceau.

- Om Clemenceau kommer fram innebär det en stor och omedelbar fara för miljön, och för de indiska arbetarna som skrotar fartyget, säger danske Jacob Hartmann, Greenpeace talesperson, som följer aktionen från fartyget Lambousa II.

- Det finns tillräckligt med bevis som visar att den franska regeringen inte har lyckats ta bort de gifter som finns i skeppet och därför kan vi inte tillåta att fartyget kommer närmare sin destination. Indien har redan uttalat sig och de vill inte ha dit fartyget, säger Jacob Hartman.

Den danske Greenpeace-aktivisten Sebastian Ostenfeldt Jensen har med en fransk aktivist tagit sig upp i hangarfartygets mast i protest mot Frankrikes handlande. De har där fäst en banderoll med texten: ”ASBESTOS CARRIER: STAY OUT OF INDIA”.

Greenpeace kräver att Frankrike tar tillbaka skeppet och ser till att det skrotas på ett säkert sätt. Greenpeace ber att Egypten inte tillåter Clemanceau att passera Suezkanalen på sin väg till Alang, Indien.

Frankrike har en av världens högsta standarder för att hantera asbest medan skrotningsplatserna på de indiska stränderna har allvarliga brister med detsamma.

Läs mer om bakgrunden till hangarfartyget Clemenceau och skrotning av fartyg:
www.greenpeace.se
www.greenpeaceweb.org/shipbreak

För bilder och videomaterial, kontakta Ida Kjellin eller Alfred Skogberg. Bilder finns även hos Pressens Bild och Scanpix.

Ämnen
Taggar