Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Isländska artister förenar sig med Timbuktu och Miss Universum i konsert för att stoppa valjakten

Pressmeddelande - 15 april, 2004
I sista stund står det klart att en av Islands skickligaste dj:s, DJ M.A.T, och en handfull rappare från hiphop-kollektivet Green Fingers också kommer att uppträda under Greenpeace stödkonsert för att stoppa Islands jakt på valar.

- DJ M.A.T kommer att stå för musiken under kvällen. Från Green Fingers, ett hiphop-kollektiv som hittills gett ut tre skivor under eget märke, kommer rapparna Vivid Brain, Bangsi och Mezzias MC och möjligen några till, säger Omar Augustsson, manager för Grænum Fingrum.

Nu i eftermiddag landar grammisvinnande hiphop-kollektivet Timbuktu & Damn! på Island tillsammans med performanceartisten och elektropunkaren Miss Universum. Tillsammans med de isländska artisterna spelar de för att rikta uppmärksamhet mot hur den isländska regeringens valjakt underminerar Islands framtida roll som ledande ekoturistnation.

Stödkonserten idag, torsdagen den 15 april, spelas på NASA, en av Reykjaviks största klubbscener och är en del i Greenpeace kampanj att uppmuntra Islands regering att satsa på valturism istället för valfångst.

Klubben öppnar 22.00 svensk tid, 20.00 isländsk tid. Miss Universum spelar cirka 01.00/23.00 och Timbuktu går upp på scen 02.00/00.00.

- Valturismen blomstrar på Island, men den framgångsrika turistnäringen hotas av att landet återupptagit valfångst och många turister väljer hellre andra resmål. Konserterna ger oss ett tillfälle att visa att valturism, i motsättning till valfångst, är ekologiskt hållbart, en ekonomisk guldgruva och ger fler arbetstillfällen, säger Frode Pleym från Greenpeace.

Under fredagen kommer Miss Universum och Timbuktu att delta i en valskådarsafari utanför Reykjavik. Artisterna kommer också att prova på turridning på islandshästar.

Både under torsdagskvällen och fredagen finns artisterna tillgängliga för intervjuer. Kontakt tas via Erika Augustinsson som finns på plats i Reykjavik.

Ämnen
Taggar