Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Islänningar dansade för ett stopp på valjakten

Pressmeddelande - 16 april, 2004
Timbuktus och Miss Universums stödkonsert på tordagskvällen drog hundratals personer till klubben Nasa i Reykjavik.

"Island är ett kanonställe, men valjakt är så omodernt. Island kommer att tjäna massor på att stoppa jakten och satsa på valturism istället", säger Catti Brandelius, sångare i Miss Universum.
Under konserten spelade också isländska hiphop-bandet Green Fingers. Publiken började konserten lite trevande, men när Timbuktu & Damn! äntrade scenen dansade snart hela lokalen.
"Island är vackert, med ett fantastiskt landskap. Men det ligger ganska isolerat, och så har vädret varit väl kallt. Om vädret tillåter kommer vi att åka på valskådning och rida på tur under vårt besök", säger Jason Diakté, sångare i Timbuktu.

För att visa befolkningen på Island att valturism är både bättre och lönsammare än valjakt skapade Greenpeace under förra hösten ett upprop på internet. Genom att skriva under uppropet och lämna sin e- postadress visar människor att de vill åka till Island och är villiga att ta emot ett informationsutskick från isländska turistföretag. Men det sker under ett vilkor - att Island först upphör med jakten på valar. Hittills har 35 000 människor skrivit under uppropet.

"Vi har alla skrivit under Greenpeace upprop", meddelade bandmedlemmarna under konserten. Island har ett gyllene tillfälle att bli ett av världens ledande länder inom ekoturism. Valskådning, tillsammans med andra
friluftsaktiviteter, är redan idag en stor industri på ön. De senaste tio åren har ett dussin företag startat valskådningsturer, år 2001 omsatte dessa 65.5 miljoner kronor. Men sedan Island återupptog valjakten förra hösten har många turister ställt in planerade resor och valt andra resmål.

"Det är precis som i sagorna, landet är litet och med vänliga människor. Jag gillar verkligen Island och skulle gärna åka tillbaka hit flera gånger i framtiden, men det kommer bara ske om de slutar med valjakten", säger Catti Brandelius.


Miss Universum
Miss Universum startade som körsångerska i popbandet Doktor Kosmos 1991. Namnet Miss Universum kom av bandets rymdfascination, alla hade rymd och supernamn som Fröken Cyber och Stålispojken, men efter att Catti Brandelius började arbeta med egna projekt började namnet mer laddas med ett feministiskt innehåll och syfta på Miss Universums aspirationer på världsherravälde.
http://www.missuniversum.nu

Timbuktu & Damn!
Året som gått har varit mycket aktivt för den svenske rap-kungen Timbuktu. Han har turnerat i Skandinavien, Europa (med Looptroop) samt i
Sydafrika, vunnit en grammis samt ett par andra priser, jobbat med Juju
Records och P3-hiphop samt genomfört en hyllad spelning tillsammans med live-bandet Damn! i Sveriges Televisions Musikbyrån.

Ämnen
Taggar