Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Island minskar valfångsten drastiskt

Pressmeddelande - 2 juni, 2004
Den isländska regeringen har beslutat att lägga den så kallade ”vetenskapliga” valfångsten på hyllan för i år. Fångsten begränsas nu till 25 vikvalar istället för de 500, däribland även sej-och sillvalar, Island planerat att ta under en tvåårsperiod.

Beslutet att minska antalet valar kommer efter inhemsk kritik i kombination med en mycket liten efterfrågan på valkött. Totalt har 36 valar fångats sedan förra året då Island trots massiva internationella protester återupptog valfångsten för första gången på 14 år.

– Det här är så nära en seger vi kunnat hoppas på. Den isländska regeringen har fattat ett klokt beslut, som kommer att gynna den isländska befolkningen i framtiden. Genom att välja en verkligt hållbar lösning blir Island ett exempel som andra valfångstnationer bör följa, säger Frode Pleym, Greenpeace.

Marknaden för valkött är liten och på tillbakagång i valfångstnationerna Japan, Norge och Island på grund av ändrade matvanor och den ökade halten miljögifter i valprodukterna. Island har fortfarande mer än nog valkött kvar från förra årets fångst och ingen framtida marknad finns i sikte.

Den växande inhemska opinionen mot valfångsten kom som en överraskning för regeringen på Island. Turistnäringen har också gjort klart att valfångsten skadar landets rykte och minska antalet besökande turister. Valurismen har blivit den största inkomstkällan på Island under de senaste åren och drar omkring 72 000 turister varje år. Valturismen drar därigenom in 14,6 miljoner amerikanska dollar per år till den isländska ekonomin.

– Greenpeace kommer att fortsätta följa valfrågan till dess att den isländska regeringen sätter punkt för den föråldrade industrin. Greenpeacefartyget MV Esperanza kommer att besöka Island igen i sommar, och vi kommer att driva en kampanj på IWC-mötet i Italien i juli för att moratoriet mot valfångst ska respekteras, fortsätter Pleym.

Förra hösten gav Greenpeace den isländska regeringen ett erbjudande som visar en klar ekonomisk och miljömässig vinst i att välja hållbar valturism istället för valfångst. Genom att skicka sina kontaktuppgifter har människor över hela världen visat att de kan tänka sig att ha Island som mål för sin nästa semesterresa, om Island väljer att lägga ner valfångsten. Idag har över 50 000 personer skrivit under, vilket motsvarar 58,3 miljoner dollar i intäkter *. Kommersiell valfångst skulle under gynnsamma förhållanden motsvara 4 miljoner dollar.

Ämnen
Taggar