Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Önskas: klimatledare för att fylla nyligen övergiven post

EU-parlamentets godkännande av klimatpaketet undergräver EUs roll som klimatledare

Pressmeddelande - 17 december, 2008
När Europaparlamentets ledamöter röstade för det omstridda klimatpaketet på onsdagsmorgonen tog man ställning för ett förslag som är otillräckligt för att möta de värsta effekterna av klimatförändringar och att minska beroendetav dyra fossila bränslen. - Europa lovade ledarskap för klimatet, men klimatpaketet tar oss inte ens halvvägs dit vi måste i kampen mot klimatförändringarna.

Greenpeace rullar ut en banderoll utanför arenan i Poznan där FN:s klimatförhandlingar pågick under december 2008. Ungefär samtidigt enades EUs stadsministrar om ett klimatpaket som är otillräckligt för att rädda klimatet.


- EUs mål för 20 procents minskningar av koldioxid går helt enkelt inte långt nog. Vetenskapen säger att vi måste ha minst 30 procent, och vi behöver det här, i Europa. Vi måste stoppa den här klimatkolonialismen där vi kräver att utvecklingsländerna ska förändra sig så att vi kan fortsätta att bygga kolkraftverk och subventionera smutsig industri, säger Martina Krüger.


Greenpeace menar att EUs statsministrar försvagade kommisionens initiala förslag genom att ge efter för industrins lobbytryck och flera kortsiktiga medlemsstater. Klimatdelen av den nu godkända texten är proppad med undantag som även riskerar att göra det överenskomna, otillräckliga 20 procentsmålet till ett mål som endast finns på pappret. Beslutet igonerar även principen om att den som släpper ut betalar genom att mängder med gratis utsläppsrätter till industri med höga utsläppsnivåer. Dessutom kommer svenska Vattenfall, med regeringens klimatrådgivare Lars G Josefsson i spetsen, att få en stor påse med gratis utsläppsrätter för sina kolkraftanläggningar i Polen och kan eventuellt få finansiellt stöd för nybyggnad av kolkraftverk.

Den positiva delen av paketet är lagen om ökad förnybar energi till 20% till 2020.
- Men paketet är helt otillräckligt för att fungera som grund för EUs position vid de internationella förhandlingarna i Köpenhamn om ett år. EUs ställning är i akut behov av förbättring. Kommissionen kommer att lägga fram ett förslag i januari, och nu gäller det att förbättra EUs position drastiskt.


- För om EUs nuvarande klimatpaket ska användas som måttstock för världen blir det omöjligt att hålla oss under 2-gradersgränsen, säger Krüger.