Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Genombrott i Estland - Greenpeace lämnar Paldiski efter tre dagars

Pressmeddelande - 27 september, 2006
Det estniska justitiedepartementet beslöt i eftermiddag att påbörja en omfattande brottsutredning om giftskeppet Probo Koala och besättningens verksamhet. Beslutet innebär samtidigt att de estniska myndigheterna frångår det tidigare beslutet om endast 24 timmars blockad av fartyget i Paldiskis hamn. Probo Koalas besättning misstänks nu också för miljöbrott i estniskt territorialvatten.

Greenpeace skepp Arctic Sunrise hindrar giftskeppet Probo Koala från att lämna hamnen i den estniska staden Paldiski och har stämplat skeppet som en "EU Toxic Crime Scene". En dryg dryg månad tidigare dumpade Probo Koala miljögifter i Abidjan i Elfenbenskusten. Sju människor dog och 44 000 sökte sjukvård.

Greenpeace välkomnar Estlands beslut och hoppas att detta kommer att leda till en fullständig utredning av de företag och instanser som ligger bakom den ljusskygga frakten av farligt avfall till Elfenbenskusten.

- Detta är en god nyhet för den ivorianska befolkningen och en seger för miljön. Probo Koala är en brottsplats som måste undersökas grundligt. Vi hoppas givetvis att detta fall också sporrar till en gedigen debatt om de folkrättsliga kryphål som möjliggör en sådan miljöbrottslighet som vi nu har bevittnat, konstaterade Jacob Hartmann på plats i Paldiski.

Greenpeace beslöt samtidigt att lämna hamnen i Paldiski efter tre dagars demonstration och dagens genombrott. Miljöorganisationens fartyg Arctic Sunrise återupptar nu sitt arbete med havskampanjen och det olagliga fisket av torsk som grasserar i Östersjön.

Läs mer om bakgrunden till aktionen

Ämnen