Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska toppartister ger Greenpeace stödkonsert på NASA i Reykjavik

Pressmeddelande - 30 mars, 2004
Svenska Grammisvinnande hiphop-kollektivet Timbuktu & Damn! är på väg till Island tillsammans med performance artisten och elektropunkaren Miss Universum. På plats i Reykjavik kommer de att ge en stödkonsert tillsammans med Greenpeace, för att fortsätta rikta uppmärksamhet mot hur den isländska regeringens valjakt underminerar Islands framtida roll som ledande ekoturistnation.

Stödkonserten torsdagen den 15 april spelas på NASA, en av Reykjaviks största klubbscener och är en del i Greenpeace kampanj att uppmuntra Islands regering att satsa på valturism istället för valfångst.

- Valturismen blomstrar på Island, men den framgångsrika turistnäringen hotas av att landet återupptagit valfångst och många turister väljer hellre andra resmål. Konserterna ger oss ett tillfälle att visa att valturism, i motsättning till valfångst, är ekologiskt hållbart, en ekonomisk guldgruva och ger fler arbetstillfällen, säger Frode Pleym från Greenpeace.

Den 6 augusti förra året meddelade Islands regering att 38 vikvalar skulle fångas som ett första steg i ett nytt fångstprogram i "vetenskapligt syfte". Enligt programmet skulle under två år 200 vikvalar, 200 fenvalar och 100 sejvalar dødas, men ett överraskande stort motstånd på Island och internationellt har gjort att regeringen ännu inte har tagit något beslut om fortsättningen av programmet. De stora valarterna har forfarande inte återhämtad sig efter tidigare industriell valfångst.

- Det är bättre att titta på valar än att döda valar och på det här sättet vill vi dra vårt strå till stacken for att rädda dem. Jag har dessutom läst isländska och det har alltid varit en dröm för mig att resa till Island, säger Catti Brandelius, Miss Universum.

Ämnen
Taggar