Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vi vill ha gröna äpplen

Pressmeddelande - 14 februari, 2007
Kärlekens apostlar från Greenpeace delade ut ekologiska gröna äpplen utanför en Apple-affär i Malmö på onsdagen. Med budskapet "Vi älskar våra Apple-datorer, vi önskar bara att de vore gröna" vädjade aktivisterna till Apples verkställande direktör Steve Jobs och bad honom att ställa upp som Greenpeace egen Valentin på Alla hjärtans dag.

Kärlekens apostlar från Greenpeace delade ut ekologiska gröna äpplen i Malmö på onsdagen. Med budskapet "Vi älskar våra Apple-datorer, vi önskar bara att de vore gröna" vädjade aktivisterna till Steve Jobs och bad honom att ställa upp som Greenpeace egen Valentin på Alla hjärtans dag.

Greenpeace delade ut hundratals gröna, ekologiska äpplen till förbipasserande utanför Apple-affären på Baltzargatan 18 i Malmö. Utvalda affärer i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors fick också besök av Greenpeace under dagens lopp.

- Apple har en schysst design. Dessutom förknippas Apple med kreativitet och modernitet. Problemet är att Apples datorer och iPods innehåller en massa skadliga kemikalier och därför smutsar produkterna ned miljön från vaggan till graven. Greenpeace uppmanar Apple att se över sin produktion och följa Dells och Nokias exempel genom att fasa ut användningen av farliga kemikalier och ersätta dem med trygga alternativ. Endast på detta sätt kan Apple agera som en ansvarsfull producent, säger Greenpeace-aktivisten Rasmus Törnqvist i Malmö.

Det kryllar av skadliga kemikalier i Macs datorer, iPods och iBooks. Det visar Greenpeace-rapporten "Toxic chemicals in Computers Exposed" som publicerades i september i fjol. Till exempel Mac Book Pro innehöll höga halter bromerade flamskyddsmedel (262 mg/kg av TBBPA), som har en hormonstörande inverkan på oss människor.

Apple knep av samma anledning en sista plats i Greenpeace "Guide to Greener Electronics", som publicerades i december 2006. Guiden rangordnar de största företagen i elektronikbranschen på grundval av deras miljövänlighet och bruket av ofarliga kemikalier i produktionen. Nokia toppade listan i den senaste guiden, som alltså uppdateras med tre månaders intervaller. Rankningen beaktar även företagens planer på att ersätta skadliga kemikalier med trygga alternativ, liksom återvinningen av produkterna.

Greenpeace har upprepade gånger vädjat till Apple att företaget ska satsa seriöst på en omvandling av produktionen i en miljövänligare riktning. Eftersom Greenpeace appeller har klingat för döva öron, försöker vi nu mjuka upp Steve Jobs hjärta med gröna ekologiska äpplen på Alla hjärtans dag.

Agera: Skriv till Steve Jobs och be om gröna produkter!

Läs mer på greenmyapple.org

Läs vårt test av laptops från HP och Apple

Läs rapporten "Cutting Edge Contamination - A Study of Environmental Pollution during the manufacture of Electronic Products"

Se den senaste upplagan av "Guide to Greener Electronics"

Ämnen
Taggar