Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer
Var med och skydda Arktis! Anmäl dig till vårt utskick här:
 
Jag är med!

Ge en gåva

Stöd vårt arbete i Arktis.

En gåvaBli månadsgivare  
Två isbjörnar på isenNenet-barnen Nasta and Sergey Vanuyto på Yamal-halvön i Ryssland.Greenpeaceaktivister vid oljeriggen Leiv Eiriksson i Arktis

Skydda Arktis

Lösningarna

 

Det absolut viktigaste för att skydda Arktis är att ställa om från fossil till förnybar energi globalt, eftersom klimatförändring och havsförsurning är förödande för den arktiska miljön.

Samtidigt som det arbetet pågår måste Arktis omgående skyddas från oljeolyckor och industrifiske.

Sverige är ett av få länder i Arktiska rådet utan ekonomiska intressen i Norra Ishavet. Självfallet är det inte lätt att påverka länder som Kanada, USA och Ryssland att avstå från sina anspråk på Arktis. Men svårt är inte det samma som omöjligt. Få trodde till exempel att det skulle vara möjligt att sluta ett internationellt avtal som stoppade all exploatering och militär verksamhet i Antarktis. Men 1991 skyddades i princip alla djur och växter i 50 år och världen undvek en potentiell storskalig konflikt om de resurser som finns där.  

Förnybar energi  

Om vi ska kunna rädda Arktis måste vi göra oss kvitt vårt oljeberoende.
Den smältande havsisen, den tinande permafrosten, de surnande haven och de stora oljeutsläppen som snart kan drabba Arktis - allt har det sitt ursprung i vår användning av olja.

Världen måste ställa om - från fossilt till förnybart. Att det är möjligt vet vi genom de omfattande omställningsscenarier vi har tagit fram för olika världsdelar, enskilda länder och globalt.

Marina reservat  

Vad Arktis behöver är ett permanent skydd som gör det förbjudet att borra efter olja, fiska industriellt och bedriva gruvdrift.

En havsanemon i de arktiska vattnen.

Ett marint reservat - som skyddar Arktis från all exploatering - skulle ge Arktis invånare bättre förutsättningar att klara de mycket svåra påfrestningar som klimatförändring och havsförsurning för med sig.

De delar av Arktis som historiskt varit skyddade av havsisen, måste nu skyddas av ett starkt regelverk. Här ska ingen industriell verksamhet, som tvinning av olja, gas, mineraler eller fiske, vara tillåten. I resten av Arktis ska ingen ny oljeutvinning tillåtas, eftersom det innebär alltför stora risker för ekosystem och befolkning.

Fiske med destruktiva redskap ska inte vara tillåtet i någon del av Arktis, inte heller fiske på bestånd med vetenskapligt osäker status.

Arktisdeklarationen

Läs Arktisdeklarationen, som stöds av ledare från världen över, här.