Oljeriggen Leiv Eriksson i Arktis. Foto:Steve Morgan/Greenpeace

Oljeborrning

Trots att det är både dyrt och mycket svårt att borra efter olja i det hårda arktiska klimatet är oljebolagen på inmarsch. Kalvande isberg, mycket låga temperaturer, hårda vindförhållanden och stora borrningsdjup gör att risken för en allvarlig olycka blir stor.

Arktis är mycket dåligt rustat för att hantera en oljeolycka. På grund av kylan och sammansättningen av bakterier i vattnet bryts olja ner långsamt i Arktis. Dessutom är många av de djur som lever i Arktis mycket sårbara för att få olja i päls, fjäderdräkt eller gälar. En oljefläckad isbjörn, sälkut eller fågel har inte längre förmågan att hålla värmen i den svåra kylan och riskerar därför att dö av köld eller förgiftas när den slickar bort oljan från kroppen.

En större olycka, som den i Mexikanska golfen, skulle vara praktiskt taget omöjlig att städa upp och drabba en mängd arter som inte kan leva någon annanstans. Det finns helt enkelt ingen metod för att sanera olja från is.

Shell är det första större oljebolag som inleder en planerad storskalig satsning på oljeborrning i Arktis. Därför har vi vid flera tillfällen gjort aktioner mot Shell. Du kan bli en del av den globala protesten mot den vanvettiga oljeborrningen i Arktis genom att skriva till Shell och be dem lämna Arktis ifred!