Den bästa gåvan till föräldrar i hela världen

Artikel - 2 augusti, 2013
Det är ett stort steg framåt för Greenpeace, i vårt arbete mot farliga kemikalier, att Kina – världens största leksakstillverkare – nu inför nya säkerhetsstandarder för leksaker. De nya standarderna innebär stränga begränsningar i hur mycket ftalater som får finnas i leksaker.

Den 1 juli meddelade Kina World Trade Organization (WTO) att de har infört två nya säkerhetsstandarder, vilket resulterar i kraftiga restriktioner för användningen av ftalater i leksaker. De nya kinesiska restriktionerna liknar dem som gäller inom EU vilket är goda nyheter för barn och föräldrar över hela världen.

Ftalater används främst som mjukgörare. De finns i ett brett spektrum av produkter som leksaker, livsmedelsförpackningar och kläder. Vetenskapliga studier har visat att de kan ha negativa effekter på kroppen. De kan lätt absorberas genom huden och kan orsaka hormonella störningar och deformeringar av manliga könsorgan. Speciellt foster och spädbarn är känsliga för påverkan av ftalater.

Kvinna med barn i affär

Lek säkert

I två år har Greenpeace väntat otåligt på denna nyhet.

Vår kampanj mot ftalater i leksaker startade ursprungligen 1997 i Europa, USA och Kanada. 2004 fick vi EU att förbjuda användningen av ftalater i leksaker. Ännu viktigare är att EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) nyligen meddelade att skadliga ftalater helt ska fasas ut.

I Kina fortsätter vår kamp mot ftalater. Under 2011 lanserade Greenpeace en stor "leksaksjakt" i Peking och köpte in leksaker från flera av Kinas största städer, som sedan testades för att mäta halterna av skadliga kemikalier.

Resultatet var chockerande. 70 procent av alla plastleksaker innehöll så pass höga halter av ftalater att de skulle ha plockats ned från hyllan i EU.

Vår studie fick stor mediebevakning i Kina, och bara ett par dagar efteråt reagerade Kinas centrala myndighet för kvalitetskontroll som lovade att införa nya säkerhetskrav för leksaker. Nu, två år senare, har de nya standarderna äntligen kommit. Det kommer inte bara göra gott för kinesiska barn, utan de innebär att barn från hela världen snart kommer att skyddas från dessa skadliga kemikalier.

"Idag firar vi denna lilla seger för våra barn, men vi fortsätter arbetet mot vårt mål som innebär en komplett utfasning av farliga kemikalier i vår miljö och våra kroppar, för allas vår framtids skull" säger Selena Du, kemist hos Greenpeace i Kina.

Du kan också hjälpa till
Vår undersökning förra året visade att kläder från internationella märken som Tommy Hilfiger, Armani och GAP innehåller skadliga kemikalier såsom ftalater. Genom att bläddra bland bilderna och dela dem i sociala medier kan du sätta press på varumärkena så de skärper sig och genomgår en avgiftning.

Ämnen