Nya siffror: Sedan invasionen av Ukraina har inte mindre än 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland anlöpt svenska hamnar, det senaste så sent som den 9 februari i år. Regeringens analys av nya EU-regler är en dimridå som döljer inaktivitet menar Greenpeace och kräver att Sverige omgående stoppar importen av rysk fossilgas från Ryssland.

Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022. 
Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022. 
© Greenpeace / Maria Andrea

Uppdaterade siffror från det finländska forskningsinstitutet CREA till Greenpeace visar att Sverige sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes till och med 21 februari 2024 har importerat 128 000 ton flytande fossilgas (LNG) från Ryssland. Med dagens  gasmarknadspriser, som är lägre än hur det sett ut de senaste två åren, innebär det en import värd omkring 1,1 miljarder kronor (98 miljoner euro). En summa som motsvarar ungefär 15 stycken av Rysslands avancerade Kalibr-missiler eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina. Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Inför tvåårsdagen av invasionen har mer än 280 ukrainska och internationella organisationer skrivit ett brev till EU och G7-länderna med uppmaning om att täppa till kryphålen i sanktionerna mot Ryssland, inklusive ett totalt stopp av all import och transitering av rysk flytande fossilgas. Globalt uppgår intäkterna till den ryska krigskassan via handeln med fossila bränslen nu till mer än 600 miljarder euro sedan invasionen inleddes.

Den svenska regeringen har motsatt sig att införa ett nationellt ensidigt förbud mot import av rysk fossilgas, likt de baltiska länderna redan har gjort. Till följd av EU:s nya gasmarknadsförordning, där säkerhetsskäl kan utgöra grund för att stoppa import från Ryssland, har dock både Finland och Sverige nu öppnat för att agera enskilt. Enligt utrikesminister Tobias Billström analyseras frågan inom Regeringskansliet.

– Sverige har kunnat förbjuda importen och transiteringen av rysk fossilgas på egen hand hela tiden. Hur många fler Ukrainare ska mördas av den ryska krigsmakten medan regeringen analyserar? Den svenska regeringen har dragit benen efter sig länge nog, det är nu dags att agera, säger Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor på Greenpeace.

Ytterligare information:

  • CREA har under 2023 uppdaterat sin metodologi och datakällor för att följa den internationella handeln med LNG. Detta innebär att siffrorna ska vara ännu mer tillförlitliga samt förklarar eventuella skillnader jämfört med tidigare kartläggningar av handeln med LNG från Ryssland.

Kontakt:
Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37