Energy Transfer, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in het transport en de opslag van gas en olie, beheert het grootste pijpleidingnetwerk van de Verenigde Staten. Het bedrijf startte een juridische strijd tegen Greenpeace. Energy Transfer eist maar liefst 300 miljoen dollar van Greenpeace USA en Greenpeace International. We doen hieronder het verhaal.

In 2016 lanceert Energy Transfer de ‘Dakota Access Pipeline’, een controversieel project voor een ondergrondse pijpleiding die ruwe olie transporteert.
Het probleem? Deze pijpleiding zorgt voor grote milieuschade, maar loopt ook ten noorden van het reservaat van de Standing Rock Sioux Tribe (SRST). Dat brengt de watervoorziening van deze inheemse volkeren in gevaar en bedreigt hun heilige plaatsen.
In april van datzelfde jaar, voordat de pijpleiding werd gebouwd, installeren die lokale gemeenschappen een protestkamp en spannen ze (zonder succes) een rechtszaak aan tegen dit fossiele project. Hun verzet ontketent een golf van verontwaardiging en doet duizenden activisten, burgers en ook organisaties zoals Greenpeace zich verenigen en zich bij de SRST aansluiten.
In 2017 klaagt Energy Transfer dan Greenpeace USA en andere ngo’s aan. Het bedrijf beschuldigt Greenpeace ervan het verzet te hebben georkestreerd, een desinformatiecampagne te hebben gevoerd en aangezet te hebben tot illegale activiteiten. Deze beschuldigingen worden in 2019 door een federale rechter afgewezen.

SLAPP-procedure (Strategic Lawsuit Against Public Participation)
Een week later dient Energy Transfer een nieuwe aanklacht in bij een rechtbank in de staat North Dakota tegen drie entiteiten van Greenpeace, waaronder Greenpeace International, met vergelijkbare beschuldigingen, gebaseerd op wetgeving in deze staat. Het bedrijf eist bijna 300 miljoen dollar. Deze rechtszaak zal in februari 2025 van start gaan. Als Energy Transfer wint, zou Greenpeace in de Verenigde Staten failliet kunnen gaan en mogelijk verdwijnen, na meer dan 50 jaar strijd voor de bescherming van onze planeet en alles wat leeft.
Deze juridische procedure is een typevoorbeeld van een ‘SLAPP-procedure’ (Strategic Lawsuit Against Public Participation), een juridische tactiek om mensen of organisaties het zwijgen op te leggen en een openbaar debat in de kiem te smoren. In dit geval valt Energy Transfer doelbewust Greenpeace aan. Twee fundamentele pijlers van onze samenleving komen hiermee onder druk te staan: de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren.
Een beslissing in het nadeel van Greenpeace zou een gevaarlijk precedent kunnen scheppen, dat alle mensen die zich legitiem verzetten tegen machtige bedrijven zou kunnen afschrikken. De wereldwijde Greenpeace gemeenschap steunt onze Amerikaanse collega’s in deze belangrijke strijd.

Wat als we de rollen nu eens omdraaien?
Wat als lokale gemeenschappen en het middenveld deze grote industrieën nu eens ter verantwoording zouden roepen? Niet zo’n gek idee, want wereldwijd gebeurt dit al, ook in eigen land. Zo ondersteunt Greenpeace ‘The Farmer Case’, een rechtszaak waarmee een boer het multinationale fossiele bedrijf TotalEnergies aanklaagt.
Boer Hugues Falys uit Henegouwen heeft de afgelopen jaren zijn landbouwactiviteiten zien lijden onder de klimaatcrisis en de extreme weersomstandigheden als gevolg daarvan. In 2024 besloot hij TotalEnergies aan te klagen voor hun verantwoordelijkheid in de klimaatontwrichting, die niet alleen zijn boerderij en zijn vee treft, maar ook boeren wereldwijd. Het is de eerste keer in ons land dat zo’n grote vervuilende multinational voor hun klimaatimpact voor de rechter moet verschijnen.
Deze unieke klimaatzaak wordt door steeds meer burgers gesteund, ook door jou?