Het einde van het jaar vraagt om reflectie. Cliché? Misschien. Maar juist nu is het belangrijk om onze overwinningen te vieren. Hier zijn enkele hoogtepunten die we dankzij jouw steun konden bereiken.
Toegang tot natuur in steden en dorpen: een noodzaak
Natuur in de stad is cruciaal voor schone lucht, mentale gezondheid en klimaatactie. Activisten en experts werkten samen om de natuurtoegang in België in kaart te brengen. We voerden actie op 25 verschillende locaties en lanceerden met hulp van bezorgde burgers petities in 58 gemeenten. Nu ligt de bal in het kamp van de nieuwe gemeenteraden: tijd om natuur prioriteit te geven!
Noorwegen zet diepzeemijnbouw op pauze
Goed nieuws uit Noorwegen: dankzij wereldwijde druk werd diepzeemijnbouw minstens een jaar uitgesteld. Ook ratificeerde België het VN-Oceaanverdrag om 30% van de oceaan te beschermen tegen 2030. Maar het werk is nog niet af – na de goedkeuring van het bedrag, dat in België tot nu toe enkel op federaal niveau is gebeurd, moeten er zeereservaten worden opgericht. Enkel zo beschermen we iconische diersoorten als de walvis en de unieke biodiversiteit die deze gebieden herbergen. Laten we dus samen dus druk blijven zetten op onze overheden!
COP29: een gemiste kans
De klimaattop in Bakoe bracht teleurstelling: rijke landen beloofden 300 miljard dollar per jaar voor het Globale Zuiden, terwijl minstens vier keer dat bedrag nodig is om de klimaatcrisis echt aan te pakken. Greenpeace was aanwezig en vocht tot het einde, maar het resultaat is niet geworden wat we gehoopt hadden. Toch blijven we vechten voor rechtvaardige klimaatfinanciering. De vervuiler moet betalen – geen discussie mogelijk.
Klimaatzaken tegen vervuilers
2024 was een jaar waarin klimaatrechtvaardigheid verder terrein won. In Zwitserland behaalden de KlimaSeniorinnen een baanbrekende overwinning. Het Zwitserse Hooggerechtshof oordeelde dat onvoldoende klimaatbeleid een schending is van mensenrechten.
Ook in België werd geschiedenis geschreven. Boer Hugues Falys uit Henegouwen daagde TotalEnergies voor de rechter wegens hun rol in de klimaatcrisis. De zaak, bekend als ‘The Farmer Case’, wordt gesteund door Greenpeace en krijgt steeds meer publieke steun.
Rechtszaken zoals deze dwingen vervuilers om verantwoordelijkheid te nemen. Samen blijven we druk uitoefenen op grote bedrijven die winst boven mensen stellen.
Fossiele industrie will Greenpeace stoppen
De fossiele brandstofindustrie probeert Greenpeace te intimideren met SLAPP-rechtszaken – juridische procedures bedoeld om activisten tot zwijgen te brengen. In het Verenigd Koninkrijk daagde Shell Greenpeace UK voor de rechter in Londen en eiste miljoenen ponden. Dankzij publieke druk trok Shell de zaak terug door een buitengerechtelijke schikking.
Maar de strijd is nog niet voorbij. In de Verenigde Staten lopen nog SLAPP-zaken tegen Greenpeace USA en Greenpeace International. Zo eist het Amerikaanse bedrijf Energy Transfer maar liefst 300 miljoen dollar. Dit zijn aanvallen op de vrije meningsuiting, en we kunnen ze hier niet mee weg laten komen!
Europese wet tegen ontbossing uitgesteld maar niet afgezwakt
Vanaf 2026 zijn producten die bijdragen aan ontbossing verboden in Europa. Dit is een enorme stap vooruit, want de EU is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde ontbossing.
In 2020 ondertekenden meer dan een miljoen mensen de petitie die opriep tot een sterke Europese wet tegen ontbossing. Het politieke en wetgevende proces was lang en moeizaam. Maar het is zover: de Europese verordening tegen ontbossing is goedgekeurd door de Europese instellingen. Normaal gezien zouden Europeanen vanaf januari 2025 voor het eerst de garantie hebben dat de producten die ze kopen niet afkomstig zijn van ontbossing. Maar deze enorme stap voorwaarts was niet naar de zin van de industrieën die bossen vernietigen.
Hun voortdurende gelobby leidde ertoe dat de Europese Commissie de inwerkingtreding van de wet met een jaar uitstelde, tot 2026. Deze stap terug had nog erger kunnen zijn. Een alliantie van Europees rechts en extreem rechts wilde de wet laten afzwakken. Gelukkig kwam dit voorstel er niet door.
Europese Unie verbiedt doorvoer van Russisch gas via Zeebrugge
In 2024 heeft Europa eindelijk besloten om de doorvoer van Russisch vloeibaar gas in de Europese Unie te verbieden. We werken al sinds 2022 samen met onze supporters om dit te bereiken! De handel in Russisch gas, voedt Poetins oorlogskas en financiert zijn offensief in Oekraïne. Het verbod wordt van kracht vanaf maart 2025.
Greenpeace opende in 2024 ook een kantoor in Oekraïne om het land te helpen bij de ecologische wederopbouw en de gevolgen van de Russische invasie voor het milieu te onderzoeken.
En nog meer overwinningen
Zo kreeg het Munduruku-volk, dat woont in het hart van het Braziliaanse Amazonegebied, na 10 jaar strijd eindelijk officiële erkenning van hun voorouderlijk land. Afgelopen juni nam Europa ook de historische natuurherstelwet aan.
Ook dichter bij huis behaalden we enkele mooie overwinningen samen met lokale actiegroepen:
- Brussel beschermt de Donderberg, een biodiversiteitsoase in Laken.
- Plopsa schrapt plannen voor een waterpark in Mechelen.
- De 20 km van Brussel wordt niet langer gesponsord door TotalEnergies.
Jouw steun maakt dit mogelijk
Van het beschermen van Amazonewouden tot lokale acties in België – deze resultaten zijn jouw overwinningen. Samen blijven we bouwen aan een betere toekomst.