Op meer dan 25 locaties verspreid over het hele land hebben activisten van Greenpeace, Gents Milieufront, JNM en Occupons le Terrain de bebouwde kom-verkeersborden beplakt met stickers van bomen. Ze eisen van de toekomstige burgemeesters dat ze zo snel mogelijk werk maken van meer natuur. De actie vond gisteren en afgelopen nacht plaats in onder meer Antwerpen, Sint-Niklaas, Brussel, Hasselt, Charleroi en Luik. Eerder deze week bracht Greenpeace België een studie uit waaruit blijkt dat miljoenen Belgen te weinig natuur in hun buurt hebben. 

“We maken van de bebouwde kom een beboomde kom, want er is te weinig natuur in onze Belgische steden en dorpen”, zegt Ruth-Marie Henckes van Greenpeace België. “Bomen en parken zijn nochtans een investering in de basisinfrastructuur van gemeenten: ze maken ons gelukkiger, gezonder, en weerbaarder tegen de klimaatcrisis. Door bomen te planten, parken aan te leggen en groene ruimte te beschermen, kunnen gemeentebesturen op een heel tastbare manier het leven van hun inwoners verbeteren én tegelijk de klimaat- en biodiversiteitscrisis aanpakken.”

Deze foto is vrij te gebruiken. Meer foto’s van de actie in de verschillende steden vindt u hier

Miljoenen Belgen hebben te weinig natuur in hun buurt en de toegang tot groene ruimte is in ons land heel ongelijk verdeeld. Greenpeace België maakte, in samenwerking met DataLab, een analyse van stedelijke natuur volgens de 3-30-300-regel, bedacht door de Nederlandse professor Cecil Konijnendijk. Deze regel stelt dat je vanuit je huis drie bomen zou moeten kunnen zien, er 30% bladerdek in je woonomgeving moet zijn en je op maximum 300 meter zou moeten wonen van een significante oppervlakte toegankelijke natuur. 

De belangrijkste bevindingen uit de analyse: 

  • België voldoet nog lang niet aan de 3-30-300-regel. In 101 Belgische gemeenten – met in totaal 1,3 miljoen inwoners – voldoet geen enkele woning aan de volledige 3-30-300-regel.
  • Bomen zijn ongelijk verdeeld. De rijkste gemeenten scoren het beste en ook binnen heel wat gemeenten zien we dat rijke wijken beter scoren dan arme wijken.
  • De grootste pijnpunten zijn het zorgwekkende tekort aan groene ruimte en bladerdak. Minstens een miljoen Belgen heeft zelfs geen mini-parkje van 0,2 ha op 300 meter afstand van hun woning of kantoor. Tegelijk is het aandeel bladerdak voor bijna heel België rampzalig laag, en is het een minderheid aan voornamelijk rijke gemeenten die wel voldoende bladerdak hebben.