De VN-top over Biodiversiteit in Cali eindigt zonder een broodnodig akkoord over financiering. De onderhandelingen hierover werden in de laatste rechte lijn stilgezet. “Onaanvaardbaar en teleurstellend”, vindt Greenpeace. Wel positief is de oprichting van een nieuw permanent orgaan voor inheemse volkeren en een nieuw fonds waaraan farmareuzen en cosmeticabedrijven kunnen bijdragen voor natuurbehoud.
An Lambrechts, hoofd van de Greenpeace-delegatie op COP16, zegt: “Regeringen in Cali presenteerden plannen om de natuur te beschermen, maar slaagden er niet in om het geld te mobiliseren dat daarvoor nodig is. De financiering voor biodiversiteit blijft stilstaan door een oorverdovend gebrek aan geloofwaardige financiële toezeggingen van rijke landen en ongezien lobbywerk van bedrijven. “Met nog een week tot de start van de klimaattop COP29, schaadt het uitblijven van een beslissing over financiering het vertrouwen tussen landen van het Globale Zuiden en Noorden.”
Wel werd er overeenstemming bereikt over Digital Sequence Information. Farmareuzen en grote cosmeticabedrijven zullen voortaan kunnen betalen voor het gebruik van genetische informatie van planten en dieren.
“Gelukkig slaagden de grote farmaceutische bedrijven en de agrarische sector er niet in om deze baanbrekende afspraak tegen te houden. Het is nog onduidelijk hoe het fonds precies zal werken, maar dit kan een gamechanger worden. De natuur staat op instorten, en het is onacceptabel dat mensen wereldwijd hiervoor blijven opdraaien”, vervolgt An Lambrechts. “De oprichting van een nieuw permanent orgaan voor inheemse gemeenschappen – waardoor ze beter betrokken worden bij de beslissingen over natuurbehoud en hun belangen beter kunnen vertegenwoordigen – en de vooruitgang op het gebied van oceaanbescherming zijn grote mijlpalen na lange en uitdagende onderhandelingen.”
België
België stond met lege handen op de top en werd zelfs niet vertegenwoordigd door een minister.
“Het is nu belangrijk dat ons land werk maakt van een ambitieuze biodiversiteitsstrategie die met meetbare doelstellingen bijdraagt tot het mondiale biodiversiteitskader dat eind 2022 in Montreal werd overeengekomen. Daar werd afgesproken om tegen 2030 het wereldwijde verlies aan biodiversiteit te stoppen. Dit betekent onder meer dat we actief werk moeten maken van natuurherstel, dat we het oppervlakte beschermde natuur in eigen land tegen 2030 verhogen tot 30%, aanzienlijk meer financiële middelen moeten voorzien voor behoud van de biodiversiteit en een plan moeten opstellen om alle subsidies die ons land geeft die de biodiversiteit schade toebrengen in kaart te brengen om ze daarna uit te faseren”, zegt Philippe Verbelen van Greenpeace.