Terwijl de wereldwijde ontbossing aan een alarmerend tempo doorgaat, stemt het Europees Parlement donderdag over een voorstel om de toepassing van de bossenwet (EUDR – European Deforestation Regulation) uit te stellen en af te zwakken. Het doel van deze wet is de negatieve impact van Europese consumptie op wereldwijde bossen te beperken. Greenpeace roept de leden van het Europees Parlement op om de lobbydruk  te weerstaan en te stemmen tegen het uitstel en de uitholling van deze wet. 

Op voorstel van de Europese Commissie stemde de EU-Raad eerder al in met een procedure die één jaar uitstel mogelijk maakt. Daarnaast stelde de Europese Volkspartij (EVP) vorige week 15 amendementen voor, die de Europese bossenwet zouden ondermijnen.[1] De definitieve beslissing ligt nu bij het Europees Parlement, dat hierover deze donderdag in Brussel stemt. 

Uitstel en afzwakking van deze wet zou een forse klap betekenen voor de geloofwaardigheid van de EU in haar strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis”, zegt Philippe Verbelen, campagneleider Biodiversiteit bij Greenpeace. “De mensen in Europa willen geen producten meer op hun bord waarvoor ontbossing nodig is. Parlementsleden hebben de macht om zich te verzetten tegen deze onaanvaardbare stap terug. We roepen hen op om te stemmen tegen het door de Commissie voorgestelde uitstel en tegen de EVP-amendementen die erop gericht zijn om deze wet uit te hollen.

Enkele grote bedrijven zoals Nestlé, Danone en Michelin riepen al op om de onderhandelingen over de inhoud van deze wet niet opnieuw te starten, en geen verdere onzekerheid te creëren.

“De EVP zegt dat ze de regels wil vereenvoudigen voor de bedrijfswereld. Maar de wijzigingen die ze voorstellen zullen enkel zorgen voor meer verwarring, chaos en ontbossing. Bedrijven die zich al sinds 2022 op deze wet voorbereiden, zullen woedend zijn over dit last minute EVP-manoeuvre”, zegt Philippe Verbelen.

Een kwetsbare verordening onder vuur

Sinds de goedkeuring van de verordening ligt deze onder vuur van bepaalde industriële sectoren en grote exportlanden van producten die onder de wet vallen. Onder druk van een intense lobby heeft de Europese Commissie uiteindelijk toegegeven en een procedure gestart om de invoering uit te stellen tot 30 december 2025 – een jaar later dan gepland. Door deze procedure is nu niet enkel uitstel mogelijk, maar kunnen er ook amendementen gedaan worden om de inhoud van de wet te veranderen.

De EU nam deze verordening aan vanuit de dringende noodzaak om haar verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen ontbossing. Het is een belangrijk onderdeel van de Europese “Green Deal”. De wet verbiedt het op de markt brengen in en vanuit de EU van producten die afkomstig zijn uit ontbossing en bosdegradatie. Deze verordening volgde op een langdurige campagne van burgers in de hele EU – bijna 1,2 miljoen mensen reageerden op de openbare raadpleging ter ondersteuning van een dergelijke verordening. De wet is een ongekend ambitieus instrument – er bestaat nergens ter wereld een vergelijkbare wet – dat een echt keerpunt kan vormen in de strijd tegen wereldwijde ontbossing.

Ontbossing draagt in belangrijke mate tot de klimaatcrisis: het is verantwoordelijk voor 12% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen en vermindert onze capaciteit om koolstof op te slaan aanzienlijk. De EU is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde ontbossing, voornamelijk door haar consumptie van vlees, soja voor veevoer, palmolie en hout [5].

Noot: 

[1] De ‘Europese bossenwet’ heet officieel de EU-verordening over ontbossingsvrije producten.