Wij strijden tégen de vervuiling van onze oceanen en vóór de oprichting van mariene reservaten, die 30% van de oceanen moeten beschermen binnen de 10 jaar. Daarom is de Greenpeace-boot van wal gegaan voor een lange tocht over de oceanen, van de Noordpool tot de Zuidpool. De reis is net begonnen en eindigt in maart 2020. Volg hier onze tocht, en draag zélf je steentje bij!

De Esperanza, één van de drie Greenpeace-schepen, zal op verschillende plaatsen aanmeren die (volgens een wetenschappelijk rapport van Greenpeace), absoluut nood hebben aan bescherming.

Eerste halte: de Noordpool

De bemanning van de Esperanza bestaat uit Greenpeace-leden en wetenschappers die gespecialiseerd zijn in de gevolgen van klimaatverandering voor de Noordelijke IJszee. Ze hebben het smelten van de gletsjers in kaart gebracht en de situatie is verbijsterend: de Noordelijke IJszee warmt bijna tweemaal sneller op dan het gemiddelde! De opwarming van de oceanen, de stijgende zeespiegel en de waterverzuring bedreigen de ijsberen, de Noordse sterns, de narwallen …

Het onzichtbare zichtbaar maken

Met deze expeditie onthullen we de verborgen problemen in het Noordpoolgebied en elders. We zullen dan ook met de beste argumenten kunnen uitpakken voor een ambitieus verdrag om de volle zee te beschermen.

Van de Noordpool tot de Zuidpool

Onze teams zullen ook de gevaren van diepzeemijnbouw analyseren en de verwoestende effecten van plasticvervuiling in de Sargassozee onderzoeken. De Esperanza zal eveneens in de regio van het Amazonerif varen, voor de kusten van Guyana en Brazilië. Dat is een unieke regio die door de olie-industrie bedreigd wordt. De expeditie eindigt dan in maart 2020 op de Zuidpool.

Onderweg gaan we bultruggen, pinguïns en schildpadden tegenkomen. En we zullen de industrieën die rampzalig zijn voor het milieu en vooral voor de oceanen aan de kaak stellen: de illegale visserij in de Zuid-Atlantische Oceaan, maar ook bijvoorbeeld de mijnbouw. En we zullen het bewijs leveren dat onze oceanen hoogdringend beschermd moeten worden!

Wat kan jij doen om de oceanen te beschermen?

Onderteken onze petitie.
Gebruik minder plastic!
Schrijf je in voor onze newsletter om op de hoogte te blijven van het verloop van onze campagnes.

Wil je meer weten over de oceanen?

Lees onze blog over het belang van een internationaal verdrag om onze oceanen te beschermen.