Thai Union komt eindelijk met veelbelovende maatregelen. Dankzij 2 jaar actievoeren met de steun van maar liefst 700.000 mensen, verandert er heel wat op zee!

Greenpeace begon twee jaar geleden een wereldwijde campagne gericht op Thai Union. Als ‘s werelds grootste producent van tonijn in blik heeft dit bedrijf een enorme invloed op de manier waarop er gevist wordt. Zolang zij schadelijke vismethoden en moderne slavernij tolereren, verandert er niks.

700.000 stemmen voor verandering

Twee jaar lang riepen we Thai Union ter verantwoording. We voerden actie bij de fabrieken van Thai Union zelf en bij dochtermerken als John West (verkocht in o.a. Nederland) en Petit Navire (verkocht in Frankrijk). Ook trokken we de zee op om meer aandacht te vragen voor de wandaden van het bedrijf. De actie wist heel wat los te maken: maar liefst 700.000 sympathisanten van over heel de wereld steunden de oproep aan Thai Union om eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen.

Wat Thai Union belooft

Thai Union komt met een stevig maatregelenpakket dat illegale visserij, overbevissing en schending van mensenrechten op alle visserijschepen moet tegengaan.

Dit zijn 4 belangrijke hervormingen die Thai Union wil doorvoeren:

  1. 50 procent minder lokvlotten in 3 jaar;
  2. een deel van de langelijnvisserij wordt vervangen door meer duurzame vismethoden, zoals pole & line en sleephengelvisserij;
  3. een gedragscode moet vanaf 2018 zorgen voor eerlijke en humane behandeling van de werknemers op schepen;
  4. onafhankelijke controleurs gaan toezien op naleving van de maatregelen.

Dinsdag 11 juli 2017: actievoerders halen een lokvlot uit zee.

Het echte werk begint pas

Door ver uit te varen op zee kon de tonijnvisserij makkelijk buiten het zicht van de wet én van de consument opereren. Afnemers zoals Thai Union negeerden hun illegale praktijken, en droegen zo bij tot de verwoesting van het leven in onze oceanen én tot de uitbuiting van werkers op de vissersboten. Met deze radicale verandering erkent Thai Union de misstanden en neemt het ook het voortouw in de verbetering daarvan, maar om echt een verschil te maken, moet het bedrijf nog flink wat inspanningen leveren.

Het is aan Greenpeace om samen met andere ngo’s en vakbonden erop toe te zien dat Thai Union het leven op en in zee daadwerkelijk verbetert, zowel voor mensen als voor dieren.

Lees meer

Doe meer

 

Close