Het bewijs dat tien jaar actievoeren grootse gevolgen kan hebben: het Braziliaanse Amazonewoud wordt niet meer massaal weggeschoren om sojaplantages aan te leggen. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Vuistje!

Het sojamoratorium deed jarenlang zijn werk. De overeenkomst zorgde er jarenlang voor dat soja geen belangrijke drijfveer meer kon zijn voor ontbossing in de Braziliaanse bossen.

De lange weg naar een definitieve oplossing

Probleem: een moratorium is per definitie tijdelijk. Sinds 2006 werd het moratorium wel elke keer opnieuw verlengd, maar een definitieve oplossing kwam er maar niet. Dat had veel te maken met de druk die werd uitgeoefend door consumentenbedrijven zoals McDonald’s. Maar zelfs die mastodont keerde uiteindelijk zijn kar toen het na onze wereldwijde acties inzag dat er een einde moest komen aan de grootschalige ontbossing. Er was hoe dan ook nood aan een langetermijnoplossing ter vervanging van het moratorium.

Die kwam er in 2016 in de vorm van een akkoord tussen de grote sojahandelaars, een groep ngo’s waaronder Greenpeace en de Braziliaanse regering. Sindsdien is het eindelijk afgelopen met de jaarlijkse heronderhandeling van dat moratorium. Handelaren kunnen geen soja meer kopen die afkomstig is van een land dat na 2008 ontbost werd, van plantages waar nog slavenarbeid voorkomt of van bedrijven die de landrechten van inheemse volkeren bedreigen. Score!

We moeten onze dieren minder soja serveren

Soja wordt voornamelijk gebruikt wordt als veevoer. We verzetten de afgelopen jaren dan ook hemel en aarde om de industrie, die samen meer dan 92% van de markt controleert, mee aan boord te krijgen. Hen overtuigen is de sleutel tot veranderingen op grote schaal. Daarom voerden we in 2006 al actie tegen de kap van het Amazonewoud voor veevoer, onder meer bij Cargill in Gent, één van de grootste sojahandelaars ter wereld. Vandaag is Cargill een van de drijvende krachten achter het soja-akkoord.

We zijn best trots op het soja-akkoord, al beseffen we dat we er nog niet zijn. Om de wereldwijde vraag naar soja en dus veevoer te doen dalen, zullen we met zijn allen iets moeten doen aan onze vleesconsumptie.

Het Amazonewoud heeft jou nog steeds nodig

Ook in het Amazonewoud zijn nog lang niet alle bedreigingen van de baan. Terwijl een gelijkaardig akkoord over rundveeteelt afgedwongen wordt, blijft illegale houtkap een probleem. En dan is er nog de grootschalige verwoesting die de bouw van de Tapajós-stuwdam met zich mee zal brengen, een project dat de lokale Munduruku-volkeren hard zal treffen. De opschorting van de vergunning voor de dam creëert wat ademruimte, maar de strijd is nog niet gewonnen.

Help ons om het land van de Munduruku te beschermen tegen deze stuwdam en voeg jouw stem toe!