In een nieuw rapport vergelijken we de vijf grootste Belgische steden op het vlak van duurzame mobiliteit en leefbaarheid. Gent, Brussel en Antwerpen staan bovenaan het lijstje te pronken, Luik en Charleroi bungelen onderaan het klassement. Benieuwd naar de ranking?

We sloegen als Greenpeace de handen in elkaar met het Duitse Wuppertal Instituut om de vijf meest bevolkte Belgische steden onder loep te nemen. De onderzoekers bekeken 21 aspecten in 5 categorieën: openbaar vervoer, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, mobiliteitsbeleid en actieve mobiliteit (wandelen en fietsen).

Het nieuwe circulatieplan beloont koploper Gent met een hoge score. Inwoners verplaatsen zich nog meer met de fiets en ook het parkeerbeleid ging erop vooruit.  Brussel bekleedt de tweede plaats ondanks zijn bedenkelijke reputatie. Het openbaar vervoer doet er uitstekend zijn werk en er is een lage-emissiezone. Antwerpen vervolledigt de top 3, dankzij diezelfde lage-emissiezone en uitvoerig inzetten op verkeersveiligheid.

Luik en Charleroi hebben dan weer een stevig to do-lijstje voor de boeg. Niet langer blijven vasthouden aan het privébezit van auto’s en meer investeren in openbaar vervoer en infrastructuur voor fietsers en wandelaars zouden hen al een heel eind op weg helpen richting een gezonde mobiliteit.

En de rest van Europa?

We vroegen het Wuppertal Instituut om te vergelijken met andere Europese steden. In ons rapport “Living. Moving. Breathing. Ranking of European Cities in Sustainable Transport” zien we duidelijk hoe er in Brussel nog werk aan de winkel is.  Dat betekent dat zelfs de Belgische steden die hier het best scoren zoals Gent, Brussel en Antwerpen, nog heel wat beter kunnen in vergelijking met Europese toppers als Kopenhagen, Amsterdam, Zürich en Oslo.

Klimaatkoorts

Het is niet toevallig dat ons rapport enkele weken voor de lokale verkiezingen verschijnt. Steden spelen een cruciale rol bij de klimaatuitdaging die voor de deur staat. Daarom vragen we met Greenpeace dat alle steden het komende decennium auto’s op fossiele brandstof de deur wijzen. Dat kan bijvoorbeeld met ultralage-emissiezones, waar dieselwagens en vervolgens ook benzinewagens geleidelijk niet meer welkom zijn. Deze maatregelen hebben een belangrijk effect op de luchtkwaliteit en op de leefbaarheid in de stad. Op die manier kan België zich als land ook beter engageren voor het klimaatakkoord van Parijs, wat dringend nodig is.