Wil je meer doen?
Ik doe mee ×

UPDATE 28 APRIL: bij een van de eerste diepzeemijnbouwtests ter wereld is een grote machine van 25 ton vast komen te zitten op de zeebodem van de Stille Oceaan. Het gaat om de knollenverzamelaar Patania II van het Belgische Global Sea Mineral Resources (GSR), een dochteronderneming van DEME. GSR heeft bevestigd dat “de verbinding tussen de Patania II en de communicatie- en stroomkabel is losgeraakt, waardoor de Patania II zich momenteel op de zeebodem bevindt”. De robot kwam vast te zitten op minstens 4000 meter onder de zeespiegel.


Na een eerste actie tegen het bedrijf GSR, voeren onze activisten opnieuw actie tegen diepzeemijnbouw. In Brussel, om de lakse houding van bevoegd minister Vincent Van Quickenborne aan te klagen, en in de Stille Oceaan.

Vind je ook dat onze oceanen veel beter beschermd moeten worden?

Teken onze petitie tegen diepzeemijnbouw

In de Stille Oceaan heeft onze collega en oceaan experte An Lambrechts de actie tegen GSR van heel dichtbij gevolgd. In de nacht van woensdag op donderdag hebben activisten de boodschap ‘Risk!’ geschilderd op het schip van waarop GSR zijn tests uitvoert om mineralen uit de zeebodem te ontginnen. Het woord ‘risk’ of risico is niet toevallig gekozen: de exploitatie van de zeebodem voor commerciële doeleinden zal dramatische gevolgen hebben voor het leven in de diepzee.

Nieuwe acties tegen diepzeemijnbouw
© Marten van Dijl / Greenpeace

Wil je meer weten over het leven op de oceaanbodem? Doe onze test en ontdek op welk wezen van de diepzee jij het meest lijkt!

Bij ons in Brussel hebben activisten een grote 3D-illusie van de oceaanbodem geplaatst voor het kabinet van bevoegd minister Vincent Van Quickenborne. Ze eisen dat hij zijn steun aan diepzeemijnbouw stopzet.  

Nieuwe acties tegen diepzeemijnbouw
© Tim Dirven / Greenpeace

Het dubbelspel van België

Op het wereldtoneel aarzelt ons land niet om zich op te werpen als een ‘Blue Leader’, een beschermer van de oceanen, en voorstander van een strikte bescherming van 30% van de oceanen tegen 2030. Maar tegelijkertijd steunt de federale regering diepzeemijnbouw door het contract van GSR te sponsoren. Deze dubbelzinnige positie is onhoudbaar. 

Vind jij net als wij dat de oceanen beter beschermd moeten worden? In nationale en internationale wateren? Van het wateroppervlak tot op de zeebodem? 

Teken onze petitie tegen diepzeemijnbouw Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest