Het is tijd om je huis klaar te maken voor de kou. Met deze 6 praktische tips zit jij er deze winter lekker warm bij. 

Als de temperatuur buiten daalt, houden we de warmte binnen toch graag vast. Voor de gezelligheid, ja. Maar ook omdat een goed geïsoleerd huis beter is voor het klimaat, het milieu en voor je portemonnee. Wacht niet tot het écht koud is en begin nu al met de voorbereidingen.

1. Plak kieren en spleten af

Vreselijk: tocht in je nek als je lekker in de zetel zit of de kou voelen binnensluipen onder de voordeur. Extra stoken zal niet helpen, naden en kieren goed dichtmaken wel.

  • Plak tochtband rond ramen en deuren of gebruik siliconen om de kieren dicht te spuiten.
  • Maak (of koop) een tochthond en leg die aan de voordeur.
  • Sluit de gordijnen.

Let op: maak de kieren onder binnendeuren niet dicht, ze zorgen voor de ventilatie in je huis.

Door kieren en spleten dicht te maken, bespaar je ook op je gasverbruik. En dat is goed voor het milieu.

2. Plak radiatorfolie

Radiatoren warmen ook de muren op. Dat kost veel energie en het duurt langer voor de kamer warm is. Radiatorfolie reflecteert de warmte waardoor je minder moet stoken.

Ik stap over op groene stroom

3.  Zet de thermostaat wat lager

Ja, je leest het goed. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt sinds 2014 een woonkamertemperatuur aan van 18°C. Dus zet de verwarming een graadje minder (en bespaar 10% op je verwarmingsfactuur).

Ga je op reis? Zet je verwarming dan niet af, maar kies voor de laagste stand of 14°C.

4. Doe een trui aan, koop pantoffels en beweeg

Vergeet niet dat je zelf eigenlijk ook een soort kachel bent. De goedkoopste en gemakkelijkste tip om de winter warm door te komen: kleed je ook binnen warmer aan en beweeg meer.

De beste manier om het (snel) warm te krijgen, is bewegen. Doe een lange boswandeling (en luister naar de krakende bladeren onder je voeten) of neem de fiets voor korte verplaatsingen. Neem elkaar eens goed vast en dans de woonkamer door. Of speel gewoon tikkertje.

En door verschillende kledinglagen over elkaar aan te doen, houden je kleren de warmte beter vast. Dat komt omdat de lucht tussen de kledingstukken een isolatielaagje vormt.

5. Sluit (buiten)kranen af en isoleer leidingen

Voorkom een koude douche en vermijd dat je waterleiding kapotvriest. Sluit buitenkraantjes af en pak ze in met krantenpapier of isolatiemateriaal.

Zorg ervoor dat de temperatuur nooit onder 7°C zakt in kamers waar leidingen lopen of kranen en meters staan. Wordt het toch kouder in de garage of de (kruip)kelder? Isoleer de leidingen daar dan.

6. Zorg voor de planten en dieren in je tuin

Niet echt een tip voor je huis, maar wel eentje voor je tuin.

Want jij mag dan wel lekker warm binnen zitten, de planten in je tuin moeten de vrieskou wel elke dag trotseren. Maar je kan er wel voor zorgen dat ze gezond de winter doorkomen.

  • Laat afgevallen bladeren liggen, leg ze over je moestuin of strooi ze rond je planten. De blaadjes vormen een natuurlijk isolatielaagje en dienen als winterwoning voor insecten en kleine zoogdieren.
  • Pak vorstgevoelige planten in.
  • Planten in bloempotten gaan kapot van te veel water. Zorg ervoor dat het drainage-gat niet kan dichtvriezen en zet je potten op houten plankjes zodat het water weg kan.

Heel wat dieren zoeken een veilige plek om te overwinteren. Laat niet alleen blaadjes, maar ook takken liggen. Eekhoorns en egels gebruiken die graag om er een knus huisje van te maken.

Katten, marters en andere kleine dieren zoeken ’s winters ook graag de warmte op. Controleer daarom zeker of er geen dier opgesloten zit in het tuinhuis of de garage. Voor je met de auto vertrekt, kijk je best ook even onder de motorkap om stiekeme lifters te vermijden.

Ik stap over op groene stroom Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube