Днес празнуваме 12-ия рожден ден на „Грийнпийс“ – България! Измина още една година, в която заедно се борихме за чиста природа и постигнахме редица победи. По този повод искаме да споделим с теб 12 наши постижения и инициативи, които се случиха благодарение на теб и на подкрепата на хиляди други поддръжници, доброволци и дарители. 

Постигнахме европейска победа срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

"ТЕЦ Марица изток 2" на яз. Овчарица
© „Грийнпийс“ – България / Деннис Тодоров

През март 2023 г. Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на околната среда в дело срещу „ТЕЦ Марица Изток 2“! Според решението на съда българските институции нарушават европейските закони, като позволяват на централата да замърсява със серен диоксид над нормите. Постановлението е в отговор на запитване, което отправихме заедно със сдружение „За Земята“. Решението на Съда на ЕС е ключово и ще промени начина, по който родните съдилища разглеждат делата срещу въглищните централи.

Заедно спряхме нова въглищна мина в района на Сливница

През пролетта няколко села от района на Сливница се изправиха срещу неравен противник – въглищна компания, която заплашваше да съсипе домовете им. Намерението на фирмата беше да добива лигнитни въглища в непосредствена близост до къщите на хората. Ако бе осъществена, нейната дейност щеше да отрови почвите, водите и въздуха в района. Мнозина щяха да останат без препитание – земеделци, животновъди, пчелари, а стотици хиляди левове, инвестирани за развитие на туризма, щяха да се окажат похабени. Това, което направихме, е да мобилизираме нашите поддръжници от България и Европа, както и стотици други хора в социалните мрежи, за да поискаме отмяна на разрешителното на мината. Зад искането ни застанаха повече от 1500 души. Включихме се и в делото на земеделеца Емил Мирчев срещу минната компания. Резултатът – плановете на фирмата са провалени. Ние оставаме на пост, за да се уверим, че апетитите ѝ към плодородната земя на Сливница няма да се събудят отново.

Проведохме курс за реакция при наводнения и горски пожари

Обучение за реакция при наводнения и горски пожари
© Кристиян Димитров

Заедно с НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България) организирахме курс за реакция при горски пожари и наводнения – както с теоретична, така и с практическа подготовка. Близо 30 души успешно преминаха обучение и вече могат да помагат на терен в тежки ситуации, каквито бяха например миналогодишните наводнения в Карловско. За нас този курс е особено важен, защото е начин да се справяме с все по-честите прояви на екстремно време. С повече обучени хора можем да сме по-полезни и да се борим с щетите. Затова инициативата ще продължи и тази година – наесен очакваме втори випуск доброволци!

Извоювахме още една победа в Съда на ЕС – отново срещу замърсяването

ТЕЦ "Марица Изток 2"
© Ivan Donchev / Greenpeace

Освен срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“, Съдът на ЕС прие още едно ключово решение – срещу замърсяването на въздуха със серен диоксид в Гълъбово и в целия югоизточен район на страната. За българското правителство бе допустимо да се правят изключения от задължението да се спазват нормите за замърсяване със серен диоксид заради важността на четирите големи топлоелектрически централи. Съдът на ЕС обаче отхвърли тази позиция и подчерта, че нормите за здраве трябва да се спазват без значение от източника на замърсяване.

Подкрепихме соларна лаборатория в още едно българско училище

Продължаваме да подпомагаме изграждането на соларни лаборатории в професионалните училища – след соларната лаборатория Професионалната гимназия в Бобов дол и соларната лаборатория за Професионалната гимназия в Перник, дойде време за Професионалната гимназия по електроника и енергетика в град Банско. Преносимата соларна система за производство на електричество вече помага на младежите от специалност „Възобновяеми енергийни източници“ да се подготвят по-добре за бъдещата си професия, а ние разчитаме на тях да бъдат двигател на енергийния преход към чиста енергия.

Дарихме соларна система на социален център МИР

Освен полезна за климата, възобновяемата енергия може да бъде от помощ за различни институции, оказващи социална подкрепа: социални центрове, центрове за временно настаняване, кризисни центрове, общински жилища, училища, детски градини. Затова дарихме на център МИР в квартал „Факултета“ соларна система за производство на електричество. Вярваме, че децентрализацията на енергийната система е ключова за борбата с енергийната бедност. От децентрализацията могат да спечелят всички битови потребители, но и е особено ценна за най-уязвимите ни съграждани.

Поискахме повече енергийни общности в България

Депутатите Владислав Панев, Албена Симеонова. Илина Мутафчиева и Димитър Стоименов бяха политическите застъпници в предходния парламент, които отстояваха правото ни на чиста енергия и чиста околна среда в парламентарната комисия по енергетика и в пленарната зала.

През изминалата година дадохме началото на нова кампания – тази за енергийните общности. Това са кооперативи от хора – близки, семейство, приятели, съседи – които заедно произвеждат енергия чрез възобновяеми източници. Макар все още сравнително непознато в България, понятието вече предизвиква интереса на мнозина, които оценяват предимствата – евтина и достъпна енергия, независимост от големите производители и от енергоразпределителните дружества. За улеснение на всеки, който търси информация по въпроса, създадохма енергиен калкулатор и проведохме няколко уебинара. Нещо повече, екипът ни предложи промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, които улесняват създаването на енергийни общности в България и дават възможност за всеки краен потребител да продава излишъците от произведена електрическа енергия към ЕРП или на свободния пазар. Очакваме развитието на закона в новия парламент.

Предложихме решение срещу енергийната бедност – слънцето

Привлякохме внимание и към още една важна тема – тази за енергийната бедност. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой на домакинствата, които не могат да си позволят добро отопление у дома, а стотици хиляди не могат да покрият сметките си за електроенергия. Ние смятаме, че възобновяемите източници могат да бъдат решение на този проблем и демонстрирахме това с две акции. 

В първата от тях заедно с президента подарихме соларни панели на няколко български министерства и административни сгради. Повод за действията ни беше обществена поръчка за поставяне на фотоволтаици на покрива на президентството – достатъчни, за да покрият не само нуждите на сградата, но и да произвеждат енергия за околните административни сгради или за енергийно бедни домакинства. Макар законът все още да не позволява отдаване на излишна енергия към други потребители, сметнахме действията на президентството за добро начало. А какъв би бил ефекта, ако пустеещите сега покриви на всички обществени сгради се сдобият с фотоволтаици? 

Детски градини, училища, болници, културни центрове и други могат да произвеждат енергия за собствени нужди, излишъкът от която да се отдава на енергийно бедните домакинства. Това беше искането, което отправихме по време на втората ни акция срещу енергийната бедност. През февруари тази година заедно с заедно с 40 наши активисти и доброволци осветихме Античния театър на Филипопол. Избрахме Пловдив, защото градът е център на областта в България с най-много енергийно бедни в страната. Вместо реални мерки обаче властите предпочитат да раздават еднократни помощи, които изчезват като дим в комина на нуждаещите се. 

Продължихме да действаме срещу енергийната олигархия

Банкнота с образа на Христо Ковачки
© LYON VISUALS / „Грийнпийс“ – България

Продължихме да осветяваме злоупотребите на енергийната олигархия. През юли представихме новия си доклад – „Осемте кръга на въглищната империя „Ковачки“, в който разкрихме редица порочни практики на обръча от фирми, свързван с известния консултант и бизнесмен. Те включват офшорни фирми, оскъпяване на продаваната от тецовете електроенергия, източване на „Топлофикация София“, злоупотреби със средствата за допълнително пенсионно осигуряване на работниците в тецовете, изгаряне на отпадъци и измамни „зелени“ организации, сателити на замърсителите. За да напомним, че именно Въглищната империя има интерес реформите в енергетиката да бъдат блокирани, емитирахме специална юбилейна банкнота с образа на Ковачки и я прожектирахме върху сградите на няколко български институции – Президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Поискахме забрана на рекламите на изкопаеми горива

Макет на бизнесмена Христо Ковачки в Габрово
© Божидар Николов

През изминалата година приключи една общоевропейска инициатива, в която участвахме – кампания за забрана на рекламите и спонсорството на компании за изкопаеми горива. Защо поискахме такава мярка? Защото петролните и газовите гиганти използват маркетингови трикове, за да заблуждават обществото, че се грижат за опазването на околната среда. В същото време обаче те извършват редица престъпления срещу природата и хората, подклаждат войни и конфликти и предизвикват корупция, за да продължават безнаказано да извършват своята разрушителна дейност. Забранявайки рекламите им, ние бихме ги лишили от възможността да пропагандират измамите си, а това би намалило влиянието им в обществото и във властта. Зад искането ни само в България се включиха повече от 10 000 души. Още за действията ни по кампанията виж тук.

Застъпихме се за Украйна

Инсталиране на соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
© Oleksandr Popenko / Greenpeace

Когато войната в Украйна започна, задълго оставихме настрана всички свои кампании, защото единственото, което имаше смисъл в онзи момент, бе да помагаме на нуждаещите се заедно със СУОБ „Мати Украйна“ и с помощта на стотици доброволци. През изминалата година направихме още една крачка в подкрепата на Украйна. „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа и украински организации инициираха проект за зелено възстановяване на поразена болница в село Хоренка близо до украинския град Буча. Сградата бе снабдена с термопомпа и инсталация за соларна енергия. Благодарение на тях разходите ѝ за енергия достига 80%, а лечебницата е независима от постоянните спирания на електрозахранването в района. Болницата в Хоренка днес е образец как Украйна трябва да бъде възстановена след края на войната – с устойчиви технологии и възобновяеми източници.

Отправихме поглед и към Черно море

Победа! Историческият договор на ООН за защита на океаните вече е факт!
© Greenpeace

През март тази година „Грийнпийс“ постигна историческа победа. След повече от 20 години на безплодни преговори страните от ООН най-после постигнаха споразумение и подписаха дългоочаквания Международен договор за защита на океаните. А още по-вълнуващото е, че това се случи с подкрепата на повече от 5,5 милиона души от цял свят, включително и от България, които подписаха нашата петиция, призоваваща този договор да стане факт. Споразумението предвижда защита на 30% от световните океани до 2030 г. и тяхното биоразнообразие. Тази победа отваря вратите и за опазването на родното ни Черно море. Както вече сме споменавали, започваме да работим активно за опазване на неговото биоразнообразие. Повече за това ще научиш скоро. 

Междувременно, подкрепи ни.