Er du også gået over til Prince? Det spørgsmål stod ovenover billeder af forskellige modeller med smøger i hånden i det offentlige rum før i tiden. Cigaretreklamer blev forbudt i 2002, og det gav god mening. Rygning er skadeligt for den enkelte og for samfundet, og vi skal naturligvis ikke opfordres til at at ryge. 

På samme måde skal vi ikke opfordres til at forværre den i forvejen dødelige klimakrise. Tiden er moden til at forbyde fossile reklamer, altså reklamer for flyrejser, benzinbiler, olieselskaber og den slags, der er ved at gøre kloden ubeboelig. 

Lige så forfærdelig en klimasommer, vi har haft med tørke, hedebølger, skovbrande og oversvømmelser, lige så fantastisk en sportssommer har vi haft. Hvad har de to ting med hinanden at gøre? Alle de store sportsbegivenheder, der har kørt over skærmen, har været plastret til med reklamer fra selskaber, hvis kerneforretning er uløseligt forbundet med afbrændingen af kul, olie og gas.

Volkswagen, Qatar Airways, Gazprom, Emirates og Toyota har alle været sponsorer ved enten EM i herrefodbold, Tour de France eller OL med det ene formål at få os til at købe flere biler, flyve mere eller på anden vis få os til at hælde mere benzin på klimakrise-bålet. 

Vi skal væk fra olie og gas så hurtigt som overhovedet muligt, så hvorfor tillader vi overhovedet at reklamere for det? Klimakrisen er altså svær nok at løse selv uden disse selskabers milliardstore benspænd.

Indlægget blev bragt i Ekstrabladet d. 23 august 2021.