Greenpeace Denmark reports Mercedes-Benz campaign to the The Consumer Ombudsman. © Michael Hedelain / Greenpeace
© Michael Hedelain / Greenpeace

Sidste år klagede vi i Greenpeace Danmark over Danish Crowns kampagne for “klimakontrolleret gris”, som vi mener er det rene greenwashing.
I dag har vi afsendt endnu en greenwashing-klage til Forbrugerombudsmanden.

I klagen argumenterer vi for, at Mercedes-Benz’ kampagne af bæredygtighedsreklamer er i strid med Markedsføringsloven.

Hvis emnet er nyt for dig, kan du læse denne artikel om, hvad greenwashing er, og hvordan du undgår at blive snydt

Nytårsaftensdag proklamerede Mercedes-Benz med hele tre helsides annoncer i Politiken, at “Fra i år kører vores fabrikker på 100% vedvarende energi”. Siden har de kørt en landsdækkende reklamekampagne med blandt andet stilladsreklamer i de større byer, en helsides annonce i Jyllands-Postens og en stor annoncekampagne på sociale medier. På deres kampagneside skriver de, at deres biler er “certificerede miljøvenlige”, de taler om “bæredygtighed” og deres reklamevideo er fuld af natur og vindmøller.

Klagen omfatter også de led, der har medvirkenansvar for den vildledende markedsføringskampagne, herunder den advokat, der har rådgivet om kampagnen; det reklamebureau, der har designet og eksekveret kampagnen; samt de medier, der har bragt den vildledende kampagne, herunder Politiken, Jyllandsposten, udlejeren af stilladsreklamerne og Facebook.

Du kan læse klagen HER.

Vi håber, at klagen vil føre til, at det bliver indskærpet over for Mercedes-Benz og alle andre virksomheder, der reklamerer i det offentlige rum i Danmark, at det er ulovligt at bruge reklamekampagner til at fastholde folk i et klimaskadeligt forbrug. Og så håber vi, at et øget fokus på omfanget af greenwashing i markedsføringen af fossile produkter, vil gøre det åbenlyst for enhver, at der er behov for helt at forbyde fossile reklamer. 

DR dækker i dag klagen i denne artikel, hvor blandt andre Rådet for Grøn Omstilling og Forbrugerrådet Tænk giver os ret i, at Mercedes-Benz bedriver greenwashing.

Som optakt til klagen, gennemførte en gruppe Greenpeace-aktivister i går fredag en fredelig protest mod bilfabrikanten Mercedes’ gigantreklame på Rådhuspladsen.

Aktivisterne projicerede budskaber og fakta om Mercedes’ CO2-udledninger op på reklamen.
Blandt andet, at strømforbruget på fabrikken udgør omkring 0,5 procent af de samlede udledninger fra den Mercedes-Benz, reklamen vil have folk til at købe. 

Aktivisterne mener, at reklamen er med til at forværre klimakrisen, fordi dens formål er at få folk til at tro, at de kan være en del af den grønne løsning ved at købe en fossilbil fra Mercedes.
Men alt forbrug af fossile brændsler skal være fortid hurtigst muligt, og derfor skal den slags reklamer skal være forbudt.

Både klagen og protesten er en del af en europæisk bevægelse, hvor Greenpeace sammen med over 30 andre organisationer forsøger at samle mindst 1 million underskrifter til et borgerforslag, der skal gøre det forbudt at reklamere for fossile produkter som biler, benzin og flyrejser i hele EU.

SKRIV UNDER HER

Afbrændingen af fossile brændsler er globalt set skyld i flere dødsfald end tobaksrygning. Faktisk 8,7 millioner dødsfald om året – 18 procent af alle verdens dødsfald. Men imens tobaksreklamer længe har været forbudt, må bil-, fly- og olieselskaber reklamere så tosset, de vil.