I sidste uge mødtes ledere fra de europæiske lande for at forhandle en plan, der skal gøre os mindre afhængige af fossile brændsler fra Rusland. De europæiske ledere blev enige om en plan for at reducere vores afhængighed af fossile brændsler fra Rusland, men klimabevægelsen har allerede gjort det klart, at det ikke er nok, og vi opfordrer de europæiske ledere til at gøre en ende på vores afhængighed af fossile brændsler en gang for alle.

I nyere historie har fossile brændsler såvel direkte og indirekte ledt til militær aggression. Putins invasion er bare ét eksempel ud af mange, på at konflikter bliver gjort mulige af olie og gas. Det er langt fra første gang. Verdens afhængighed af olie har både drevet og tilladt massive blodsudgydelser og lidelser. Det inkluderer Iran-Irakkrigen i 1980-1988, Golfkrigen i 1990’erne og den sudanesiske borgerkrig, der varede i mere end 20 år fra 1980’erne til 2005. I Sydsudan opererede svenske Lundin Oil, og selskabet er nu anklaget for medvirken til krigsforbrydelser. Vi må heller ikke glemme den olierelaterede konflikt i Nigerias Niger Delta, hvor olieselskabet Shell er anklaget for medvirken til forfærdelige forbrydelser begået af militæret i 90’erne.

Nogle af os husker stadig bilfrie søndage under oliekrisen i 1973, som burde have givet verden en lærestreg om ikke at gøre sig afhængig af fossile brændsler som grundlaget for vores økonomiske velstand. Det var før det blev tydeligt, at klimakrisen forårsaget af selvsamme fossile brændsler er en eksistentiel trussel mod vores overlevelse på denne planet.

Nu er tiden inde til en gang for alle at blive uafhængig af de fossile brændsler, der ikke kun truer vores eksistens med de udledninger de medfører, men som også historisk set har skabt så megen lidelse hos så mange mennesker. 

Ingen diktator har monopol på solen. Ingen autokrat kan kontrollere vinden.

Med den nuværende politiske respons er det ikke lykkedes at skabe en omstilling, men kun en omdirigering til fossile brændsler fra andre udbydere end Rusland. Men realiteten er, at der ikke er nogle holdbare alternative udbydere. Desværre er produktion af olie ofte forbundet med undertrykkende regimer og brud på menneskerettigheder.

Det er ikke noget sted i verden, man kan finde etisk olie. Oliepenge understøtter autokratiske regeringer, diktatorer, militær og regimer med en forfærdelig historie af undertrykkelse af mennesker. I vores egen region er Norsk olie og gasproduktion en trussel mod menneskerettigheder gennem ødelæggelse af dyreliv og vores klima.

Det er på tide, at vi gør os uafhængige af fossile brændsler, og ikke bare stopper konflikter relaterede til fossile brændsler, men også krigen mod vores planet.

At stoppe vores afhængighed af fossile brændsler er den eneste måde at stoppe krige støttet af oliepenge. Det er den eneste måde vi kan stoppe støtten til onde regimer. Det er den eneste måde at stoppe olieselskaber i at tage os som gidsler ved benzinstanderen. Det er den eneste måde vi kan redde klimaet og opnå ægte energiuafhængighed. Og det skal stoppes nu.

I øjeblikket bliver der lovet en masse penge afsat til militæret i de nordiske lande og i resten af Europa. Der mangler åbenbart ikke penge, når det kommer til “vores sikkerhed.” Når man tænker på planetens sikkerhed og vores uafhængighed af konfliktskabende fossile brændsler, så skulle pengene hellere bruges på en total omstrukturering af vores økonomier i balance med planeten Jorden – det eneste hjem vi har. Vi har pengene, vi har teknologien, vi har viden. Lad os gøre os uafhængige af fossile brændsler.

Noter: 

Ud over at bruge europæiske uafhængighed af af russiske fossile brændsler som politisk middel, er der også et direkte link til fossile brændsler i denne konflikt. Da Rusland annekterede Krim, fik landet også kontrol over en stort offshore område i Sortehavet. Det anslås, at skulle have fordoblet Ruslands offshore-reserver. En stor del af den gas, der bliver transporteret til Europa løber gennem rørledninger over Ukrainsk territorium og koster de russiske virksomheder royalties.