Jaguarer med forbrændte poter strejfer rundt i asken på jagt efter mad og vand. Dette er situationen i Pantanal i Brasilien, hvor voldsomme brande nu har ødelagt 21% af det frodige vådområde.

Voldsomme brande hærger lige nu verdens største vådområde Pantanal i Brasilien.

Pantanal i Brasilien er verdens største vådområde og er klassificeret som en kulturarv af UNESCO. Området er kendt for sin enorme artsrigdom. Det er hjemsted for verdens største jaguarbestand og hundredvis af fuglearter som den sjældne hyacint ara – verdens største papegøje – og andre fantastiske arter som aber, myreslugere og tapirer.

Pantanal er hjem for verdens største jaguarbestand. Dette billede er taget i den nordlige del af Pantanal i staten Mato Grosso ved Cuiabá Floden.

Pantanal oplever lige nu en miljøkatastrofe, der nærmest ikke er til at begribe. Samtidig er medieopmærksomheden stort set fraværende. Det har aldrig, siden man begyndte at måle, brændt så meget i vådområdet, som det gør nu. Antallet af brande er steget med mere end 200% i forhold til samme periode sidste år, og omkring 21% af Pantanal har nu lidt uoprettelig skade.

En kombination af påsatte brande og klimaændringer

Brandene i Pantanal er antændt af farmere, der rydder naturen for at gøre plads til græsning for kvæg. Brasiliansk politi efterforsker lige nu fire store landejere for ulovligt at have antændt brande, der har ført til afbrænding af et område større en Møn.

Billede af afbrændt område i staten Mato Grosso i Pantanal Brasilien. Billedet er taget under en overflyvning i september 2020.

I alt er der nu brændt et område større end hele Jylland, det svarer til 21% af Pantanal. Brandene er i år sluppet fuldstændig ud af kontrol pga. tørke, og der er i skrivende stund stadig ingen udsigt til regn, som kan være med til at dæmme op for de katastrofale brande.

Tørken, der har ramt Pantanal, har forbindelse til ødelæggelsen af ​​Amazonas-regnskoven, som grænser op til Pantanal. Størstedel af fugten, som “fodrer” og holder Pantanal i live, kommer nemlig fra Amazonas i form af luftmasser fyldt med vanddamp absorberet fra regnskoven. Disse såkaldte “flyvende floder” omdannes til kraftig regn over Pantanal og dele af Argentina, Bolivia og Paraguay. Når Amazonas fældes og brændes, betyder det mindre regn for resten af ​​kontinentet.

Det enestående dyreliv rammes hårdt

Forfærdelige billeder og videooptagelser er nu begyndt at ramme verdens medier fra Pantanal, og mine kollegaer i Brasilien er også til stede for at dokumentere katastrofen.

Billederne vidner om, at miljøkatastrofen har katastrofale konsekvenser for Pantanals unikke dyreliv. De viser, jaguarer, der strejfer rundt i den brændte ørken på jagt efter mad og vand, sultende og dehydreret med forbrændte poter, og lunger sorte af røgen fra ilden. Tavse skrig fra døde kaimaner – en sydamerikansk krokodilleart – med gabende kæber som et sidste desperat forsøg på at køle ned, før de er blevet slugt af ildens flammer. Tomme, brændte skildpaddeskaller. Døde slanger, der har bidt deres eget kød af: Ifølge biologer som en ufrivillig reaktion i et forsøg på at undslippe smerten ved at blive brændt levende.

Et af ofrene – en vaskebjørn med forkullede poter – for de voldsomme brande, der lige nu hærger Pantanal i Brasilien.

I Greenpeace yder vi – i samarbejde med andre organisationer – nødhjælp og bidrager med økonomisk støtte til lokale organisationer og fagpersonale, der arbejder på stedet i Pantanal med alt fra brandbekæmpelse, redning af dyr på stedet og veterinærpleje af sårede dyr.

Dyrene, der lider og dør i Pantanal, har ingen stemmer. Deres skæbner ligger i hænderne på dyrlægerne på stedet, der arbejder for at redde og rehabilitere dem, og på organisationer som Greenpeace, der arbejder for at beskytte skovene, økosystemerne og biodiversiteten i Sydamerika. De har brug for os mere end nogensinde før.

Du kan støtte vores indsats i både Pantanal og Amazonas her.

Støt Greenpeace

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation og har i snart 50 år arbejdet for at give vores fantastiske planet en stemme. Vi accepterer hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for miljøets interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig også helt uundværlige.

Vær med