Mere end 20 grønne organisationer lancerer i dag et borgerforslag og en kampagne om at forbyde fossile reklamer og sponsorater i EU. I Danmark er Greenpeace, Mellemfolkeligt Samvirke, Den Grønne Studenterbevægelse, Klimabevægelsen og Vedvarende Energi med til at stille forslaget. 

Organisationerne vil have EU-Kommissionen til at fremsætte en lov om at forbyde reklamer i EU’s medlemslande fra fossile selskaber såsom olieselskaber, bilfabrikanter, fly- og skibsselskaber.  Reklamer som øger forbruget af fossile brændsler i en tid med eskalerende klimakrise.   

læs mere om forslaget og hjælp os med at få det vedtaget på dette site.

Samtidig med borgerforslaget lancerer Greenpeace i Holland rapporten Words vs. Actions: The Truth Behind Fossil Fuel Advertising, om fossile reklamer i Europa. Rapporten har undersøgt og analyseret over 3.000 reklamer fra fossile selskaber såsom Shell, Total og Preem og konkluderer, at størstedelen af virksomhedernes reklamer er greenwashing, som både kan forlede forbrugere til at tro, at det fossile produkt, som markedsføres, er klimavenligt, eller at den fossile virksomhed, der står bag reklamen, er klimavenlig.

“Fossile brændsler slår mennesker ihjel, og reklamerne for dem øger ikke kun forbruget af dem men er oftest også dybt vildledende. Det eneste logiske er, at vi fjerner de selskaber, der vil sælge os flyrejser, biler og benzins mulighed for at forurene det offentlige rum med greenwashing og løgne,” siger Helene hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace.

Den internationale koalition af NGO’er har netop lanceret dette fælles site om forslaget.

Liste over organisationer, som støtter borgerslaget

ActionAid

Adfree Cities

Air Clim

Avaaz

Badvertising

BoMiasto.pl

Client Earth

Ecologistas en Acción

Europe Beyond Coal

FOCSIV

Food and Water Action Europe

Friends of the Earth Europe

Fundación Renovables

Global Witness

Greenpeace

New Weather Institute Sweden

Plataforma por un Nuevo Modelo Energético

Reclame Fossielvrij

ReCommon

Stop Funding Heat

Social Tipping Point Coalite

Zero