I arkitektlampens forhørslys sidder en forskræmt animeret sojabønne. Det er omdrejningspunktet for skuespiller Mikkel Boe Følsgaards spritnye kortfilm Sojamysteriet, der er produceret i samarbejde med Greenpeace.

“Bare det at halvdelen af Danmarks areal bliver brugt til foder er så vildt et fact. Og så er det en meget mærkelig trekant, når vi henter sojafoderet i Sydamerika, så vi kan opdrætte kvæg og svin i Danmark og så sende det videre til Asien. Hele den bevægelse er bare så ødelæggende for skovene og klimaet,” lyder det fra Mikkel Boe Følsgaard, der har brugt mange sene aftentimer for at få den store, komplekse historie bag den lille sojabønne til at sidde i skabet.

SE KORTFILMEN HER – OG DEL GERNE

Med brug af krimigenrens greb og referencer til blandt andet science fiction-filmhittet The Matrix går Mikkel Boe Følsgaard i clinch med en sejlivet myte om, at vegetarernes og de salatspisende hippiers forbrug af soja er skurken bag den rekordstore rydning af Amazonas-regnskoven, der i maj nåede det højeste niveau i 14 år (LINK) 

Men betjenten er på vildspor i sagen med regnskovens træer som ofre – og efter indtagelsen af en ”rød bønne” (med en kærlig hilsen til Matrix) får han et grusomt indblik i sojamysteriets sandhed.

Instruktørdebut i kamikazestil

Den kendte skuespiller fra bl.a. serier og film som Arvingerne, The Rain, En Kongelig Affære og snart en ny sæson af Borgen, går all in i denne kortfilm. Ikke bare ved at sætte adskillige flæskestegssandwiches til livs under optagelserne (hård kost for Mikkel Boe Følsgaard, der godt kan lide kød, men overvejende er skiftet til plantebaseret mad) – i en grad, så fedtet løber ned ad kinden på den koleriske betjent.

Men også ved at Mikkel Boe Følsgaard med denne film prøver kræfter med næsten alle fagets kasketter. Han står bag idéen, manuskript, instruktion, valg af rekvisitter og så selvfølgelig skuespil – og med sig har han trukket et dedikeret team af branchens kreative spydspidser.

”Jeg er stolt af filmen og håber, at den på en ny måde kan skubbe til debatten om Danmarks kødproduktion og nødvendigheden af, at vi må spise og producere mindre kød for at passe på regnskovene og klimaet. Det er faktisk en lille instruktørdebut for mig, og jeg drømmer helt klart om at komme til at instruere igen. Jeg kastede mig ind i det i kamikaze-stil, for jeg brænder for sagen, og det har været to måneders intenst arbejde, hvor jeg har fået en anden forståelse for, hvor stor og krævende en holdpræstation det er at lave film,” siger Mikkel Boe Følsgaard.

Nørlum – der i 2015 var Oscar-nomineret for bedste animationsfilm med filmen Sangen fra Havet, og har samarbejdet med Disney om bl.a. serieudgaven af Big Hero 6 – står bag produktionen af animationen, og skuespiller-kollegaen Danica Curcic, kendt fra Undtagelsen og Mødregruppen, lægger stemme til sojabønnen, der har en overraskende sandhed at fortælle. Animationsstudiet Skjald Creative, ledet af instruktør Mikkel Mainz, har tegnet og animeret sojabønnen og dens historie.

Regnskoven og klimaet er sojaproduktionens store tabere

Da først Mikkel Boe Følsgaard af Greenpeace blev præsenteret for idéen om at punktere en af myterne i den til tider hidsige debat om den industrielle kødproduktions konsekvenser for skovene, naturen og klimaet, faldt historiens hovedtræk hurtigt på plads.

”Jeg har mødt mennesker, der som betjenten i filmen var overbeviste om, at forbruget af soja er en vigtig årsag til rydningen af Brasiliens regnskov. Myten lyder, at jo mere tofu og sojadrikke veganerne spiser, jo mere regnskov fældes, mens virkeligheden er, at vi har en alt for stor produktion af svin og køer, der fodres med soja, så regnskoven ryddes på tragisk vis. Det synes jeg er en sjov misforståelse af problemet, og så fik jeg idéen om, at en cocky betjent skulle afhøre sojabønnen,” siger Mikkel Boe Følsgaard.

Målet var at lave en overrumplende film, der når ud til mange mennesker – og nu ruller den også snart over lærredet som forfilm i biografer i København og Aarhus.

Alle kræfter i det store team har de seneste måneder puklet for at skabe opmærksomhed om den lille sojabønne og bagsiderne af den industrielle kødproduktion. Og at Danmark også har et medansvar for problemet.

Her bruger vi ikke alene halvdelen af landets areal til at dyrke foder til de mange dyr frem for mad til flere mennesker. Dansk landbrugs store kødproduktion er årsag til, at Danmark også importerer tonsvis af soja, der har forbindelse til rydningen af uerstattelige naturområder som regnskov og skovsavanner. 

Det gælder særligt i Sydamerika, hvor Danmarks sojaimport lægger beslag på et område på størrelse med – hold nu fast! – Sjælland, Falster og Langeland tilsammen. Regnskoven, biodiversiteten, dyrelivet og klimaet står som de store tabere.

Drømmen om et plantebaseret Danmark som udstillingsvindue

Med en årlig import på 1,7 millioner tons sojaskrå til at fodre mere end 32 millioner danske svin og 120 millioner kyllinger om året, samt en bestand på over en halv million malkekøer, er Danmark det EU-land, der har den største sojaimport per indbygger.

Med sin nye film bygger Mikkel Boe Følsgaard videre på sit engagement for at skabe debat om, hvordan vi ved at skrue ned for kødet – på tallerkenen og i landbruget – i fællesskab kan bremse krisen for klimaet og skovene. Dette udviklede sig til et samarbejde med Greenpeace sidste år, da han lagde stemme til animationsfilmen “Der er et monster i mit køkken” – der blev fulgt op af indlægget her.

Han kan bestemt blive bekymret over klimakrisens udvikling og fremtidsudsigterne for sine to børn, men optimismen og håbet er fuldt intakt.

”I stedet for at lave masser af kød, drømmer jeg om, at vi som land kan blive et udstillingsvindue for, hvordan vi kan producere, forbruge og leve på en anden måde, end vi gør i dag. Vi har jo velstanden og vi har traditionen for at tænke innovativt til at gøre det. Det ville gøre mig stolt, hvis Danmark kunne blive et samfund i verden, hvor vi prioriterer vild natur og tænker forbrug på en bæredygtig måde, frem for at vi bare skruer op igen efter coronakrisen. At vi begynder at dyrke flere plantebaserede fødevarer, for der er brug for at tænke nyt og gøre vilde ting for at bremse klimakrisen. Vi kan måske ikke skrue radikalt ned for kødproduktionen i morgen, men forhåbentligt om 5-10 år. Det drømmer jeg om, at vi kan tale højt om,” slutter Mikkel Boe Følsgaard.

Sojamysteriet er skabt og produceret af:

Mikkel Boe Følsgaard – Hr. Betjent

Danica Curcic – Sojabønne

Snefnug – Kaninen

Mikkel Boe Følsgaard – Ide, Manuskript og Instruktion

Erik Albertsen – fotograf

Produceret i samarbejde med Nørlum

Claus Toksvig Kjær – Executive Producer

Elena Alexa – Producer and Project Manager

Animation af Skjaldcreative:

Mikkel Mainz Elkjær – Animationsinstruktør, Animation og Design

Anna Fischer-Larsen – Storyboard, Animation, Baggrund og Design

James Cavanaugh – Compositing, Animation

Louise McLaughlin, DFF, fotograf under udvikling af filmen

Lukas Daugbjerg- Fotograf

Rasmus Gaardhøje – Fotograf

Katharina “Kalle” Juul-Andersen – B-fotograf 

Kasper Schulz – Klipper

Thomas Richard Christensen – Sounddesign