Radikale og SF har netop meldt ud, at de opfordrer klimaminister Dan Jørgensen til at takke nej til ansøgningerne fra fire selskaber, der gerne vil lede efter ny olie og gas i Nordsøen. Dermed er alle regeringens støttepartier nu imod ny oliejagt i Nordsøen.

Klimapolitisk leder for Greenpeace Danmark, Jens Mattias Clausen, siger:

“Det giver virkelig grund til optimisme, at SF og Radikale nu toner rent flag og dermed lægger tungt pres på for, at en dansk regering for første gang nogensinde siger nej til at udvide og forlænge jagten efter olie og gas i Nordsøen.”

“Det helt afgørende, når man som regeringen har sat et forbilledligt klimamål, er handling, der følger de flotte forpligtelser. Olie og gas fra Nordsøen kan godt nok eksporteres og på den måde føres uden om det danske klimaregnskab, men det vil være stærkt hyklerisk at undsige sig det ansvar, der følger med ambitionen om at være en genopstået grøn ledernation.”

“Dan Jørgensen har nu en historisk mulighed for at trække i bremsen og gøre det rette for klimaet og alle de danskere, der gjorde valget til et klimavalg. Med udmeldingen står partierne bag regeringen nu samlet med et utvetydigt krav om dansk klimalederskab.”

“Verden over er der allerede mere olie og gas i felter med produktion, end klimaet kan tåle afbrænding af, hvis den globale opvarmning skal bremses ved højst 1,5 grad, som Paris-aftalen sigter efter. Regeringen bør afvise de ansøgninger, der lige nu ligger på ministerens bord om at lede efter helt nye felter og dermed potentielt endnu mere olie og gas. Straks derefter bør man indlede arbejdet med en plan for at udfase den produktion, der allerede foregår i Nordsøen.”

I sidste uge advarede de økonomiske vismænd regeringen mod at tillade nye olieboringer, og samtidig udgav Oil Change International og Greenpeace en rapport med belæg for klimaeffekten ved at udfase den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen.

Kontakt
Jens Mattias Clausen, klimapolitisk leder i Greenpeace i Danmark, +45 6013 1748