Carsten Bjørnlund og Oh Land hjælper Greenpeace med at forandre hele Danmarks pensionskasse.

Greenpeace får nu hjælp fra skuespilleren Carsten Bjørnlund og sangeren Oh Land i forbindelse med en ny kampagnevideo, der skal sætte fokus på Danmarks største pensionskasse, ATP, som danske lønmodtagere og ledige hver måned indbetaler til.

Carsten Bjørnlund – kendt fra DR-serierne Arvingerne og Liberty – bakker med sin medvirken op om en nyligt lanceret kampagne fra Greenpeace, der opfordrer ATP til at frasælge sine investeringer i kul, olie og gas, fordi de bidrager til klimaforandringer.

I stedet bør pensionsgiganten ifølge Greenpeace støtte helhjertet op om den grønne omstilling ved simpelthen at flytte pengene til virksomheder, der bygger vindmøller og andre grønne løsninger, når ATP forvalter pensionsmidler på vegne af størstedelen af den danske befolkning.

”Planeten har ikke brug for os, men vi har brug for den. Som far tænker jeg meget over, hvilken verden mine børn skal arve. Derfor er det vigtigt for mig blandt andet at spise mindre kød og bruge en kassecykel frem for en bil, når min datter skal i vuggestue. Men hvad vi hver især gør som mennesker, kan kun bringe os et stykke, og derfor skal dem med mere indflydelse hjælpe med at mindske vores fælles fodaftryk og gøre det mere grønt,” siger Carsten Bjørnlund.

”Det kan være svært at bryde sine vaner og finde tid til eksempelvis at skære ned på kødet på middagsbordet, og det bliver bare lettere at træffe gode valg, når politikere og supermarkeder bakker op. Se, hvor let det er blevet at få fat i økologiske, sprøjtefrie fødevarer,” siger han og fortsætter:

“På samme måde skal en pensionskasse som ATP i mine øjne gå forrest, når det gælder vores allesammens opsparing, og sætte pengene i flere vindmøller i stedet for olieselskaber.”

Snakkesalige børn

I den 1 minut og 15 sekunder lange film leger en gruppe børn i naturen; de fisker, bader og danser om et bål, mens mørket sænker sig til tonerne af Oh Land. En voksen – Carsten Bjørnlund – dukker op og tager sig af de trætte børn. Sammen sejler de afsted i en båd og når omsider land igen, hvor de pakker en projektor ud og retter lyset mod ATP’s hovedkvarter i Hillerød med budskabet ‘Vi fortjener en grøn fremtid!’

”Det var dejligt at arbejde sammen med nogle begejstrede og meget snakkesalige børn. Vi havde et lille uheld med en kajak, så jeg faldt i vandet og blev pivvåd fra sål til isse, men det var heldigvis en mild sensommeraften i skoven, og jeg klarede mig igennem i lånt tøj fra forskellige folk på settet,” siger Carsten Bjørnlund.

Han fortæller, at det har været helt naturtligt for ham, at være med til at skabe opmærksomhed omkring, hvordan vi i dag er tvunget til at spare op til vores alderdom uden at have nogen indflydelse på, hvordan pengene bruges. “

“Jeg tror, at mange vil være enige med mig i, at det ikke kan være rigtigt, når en portion af vores fælles opsparing holder liv i energiformer, der ultimativt vil gøre fremtiden mere usikker for vores børn. Det må vi lave om på,” siger Carsten Bjørnlund.

Udover Carsten Bjørnlunds medvirken, har sangeren Oh Land stillet åbningsnummeret ‘Perfection’ fra sin selvbetitlede gennembrudsplade fra 2011 til rådighed for formålet.

Kampagnevideoen er instrueret af Anders Rune Mathiasen, produceret af Hawaii Productions og vil blandt andet blive vist på storskærme på Rådhuspladsen og Nytorv i forbindelse med filmfestivalen CPH PIX fra onsdag d. 25. september.

Om ATP og kampagnen ‘Flyt Pengene’:

  • Alle danske lønmodtagere betaler månedligt knap 300 kroner til Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), der er en tvungen pensionsopsparing. Heraf dækker arbejdsgiveren omkring to tredjedele.
  • Ledige indbetaler også til pensionen igennem enten dagpenge, kontanthjælp eller andre overførselsindkomster.
  • ATP råder over en formue på næsten 800 milliarder kroner, hvoraf cirka en tredjedel investeres i alt fra aktier til infrastruktur og bygninger.
  • 5,1 milliarder kroner – eller lidt over 15 procent af ATP’s samlede investeringer i udenlandske aktier – er ifølge Greenpeace’ seneste gennemgang investeret i selskaber, der tjener penge på sorte energiformer som kul, olie og gas.
  • Blandt selskaberne er Total, Shell og Equinor (tidl. Statoil), der alle har olie som deres kerneforretning.
  • Som en af Europas største pensionskasser har ATP ifølge Greenpeace en helt enestående mulighed for at vise andre investorer vejen og flytte pengene fra sorte til grønne investeringer.