København, den 28. februar 2023 – Klimarådet har netop udgivet sin årlige statusrapport, hvoraf det igen fremgår, at der er høj risiko for, at Danmark ikke når sit klimamål. 

Her følger kommentarer fra Greenpeace:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (tlf: 26113951): 

“Dette første event i klimalovens årshul, Klimarådets årlige statusrapport, kunne være et øjeblik, hvor vi glædede os over en ansvarlig klimapolitik, der sikrede de nødvendige her-og-nu reduktioner, og påtog os globalt ansvar og lederskab. I stedet er det blevet et tidspunkt, hvor vi ærgrer os over, at alle de mål, vi har sat os, er udenfor rækkevidde, at der sker for lidt, og at det går for langsomt. Jeg ville ønske, vi i år kunne kigge hinanden i øjnene og aftale, at vi nu ændrer kurs og kommer i gang med den handling, alle ved er nødvendig.”

“Der er ikke kun høj risiko for, at vi ikke når vores klimamål. Der er også høj – og stadig stigende – risiko for, at al troværdighed om Danmarks klimapolitik smuldrer. Vores mulighed for at blive et grønt foregangsland forsvinder med den nuværende politiske kurs. Det, der begyndte med historien om et af verdens mest ambitiøse klimamål, er ved at blive fortællingen om, hvordan andre lande ikke skal gribe omstillingen an.” 

“At regeringen ikke har anskueliggjort, at vi når vores klimamål, kommer næppe som et chok for nogen. Det har været den kedelige konklusion, siden vi vedtog klimaloven i 2020. Vi har – nu endnu mere end tidligere – desperat brug for politisk handling, der har reel klimaeffekt nu. Lars Aagaard er ny i gamet og må vise sig som manden, der bryder fri af klimapolitikkens langsommelige trummerum, dårlige undskyldninger og forhalingsstrategier og viser mod til at træffe de nødvendige politiske beslutninger.”