København, den 8. marts 2023 – Greenpeace anmelder Danish Crown til politiet for at vildlede forbrugerne og greenwashe klimaskadeligt kød i virksomhedens største reklamekampagne nogensinde.

Dette skridt tager Greenpeace som konsekvens af, at en aktindsigt afslører, at Fødevarestyrelsen tilsyneladende på forhånd og allerede tidligt i behandlingen af Greenpeace’ klage fra 2021 over Danish Crowns greenwashing besluttede, at de ikke vil sigte slagterigiganten.

Samtidig med politianmeldelsen af Danish Crown klager Greenpeace nu til Folketingets Ombudsmand over Fødevarestyrelsen for at handle i strid med god forvaltningsskik og svigte sin pligt til at gribe ind over for lovovertrædelser af fødevarelovgivningens bestemmelse om vildledning.

Til trods for at der forelå en konkret mistanke og solid dokumentation (se oversigten nedenfor), da Fødevarestyrelsen partshørte Danish Crown i februar sidste år, valgte Fødevarestyrelsen ikke at oplyse Danish Crown om, at de havde ret til ikke at udtale sig. Dette har myndighederne pligt til, når der er konkret mistanke om en lovovertrædelse, der kan medføre straf. Dette skete til trods for, at Greenpeace på forhånd gjorde Fødevarestyrelsen opmærksom på forpligtelsen, som styrelsen efterfølgende bekræftede at være bekendt med.

Se hele politianmeldelsen her.

“Fødevarestyrelsen har vægtet hensynet til Danish Crown over sin pligt til at beskytte forbrugeren mod greenwashing. Vi har mistet al tillid til Fødevarestyrelsen, der virker til at være fedtet ind i virksomheders særinteresser, og nu ser vi ingen anden udvej end at selv at anmelde Danish Crown til politiet, så vi kan få sagen behandlet af en myndighed, der har loven som sin primære interesse,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur hos Greenpeace.

Politianmeldelsen falder et år og ni måneder efter, at Greenpeace sendte klagen over Danish Crowns reklamekampagne til Forbrugombudsmanden, der siden sendte den videre til Fødevarestyrelsen. Sagsbehandlingen har nu trukket så meget ud, at sagen risikerer at blive forældet. Sker det, kan politiet ikke rejse sigtelse mod Danish Crown, heller ikke hvis de vurderer, at der er tale om ulovlig greenwashing. 

“Danish Crowns vildledende reklamer for klimaskadeligt kød er en af de største greenwashing-sager i Danmark. Det har været en lang farce at se vores klage sande til hos Fødevarestyrelsen, der enten ikke har formået eller ikke ønsket at gøre noget. Fødevarestyrelsen har fuldstændig svigtet sin pligt over for forbrugerne og klimaet,” siger Kristine Clement og fortsætter: 

“Det tyder på, at Fødevarestyrelsen har ørene fulde af vat, siden den har kunnet sidde de seneste års tydelige politiske signaler overhørig om, at der skal slås ned på greenwashing. Vi opfordrer derfor nu kraftigt fødevareminister Jacob Jensen til at hanke op i sin styrelse, så den begynder at løfte sit ansvar for, at forbrugerne, der gerne vil handle for klimaet, ikke skal stå magtesløse og forvirrede tilbage i junglen af virksomheders grønne budskaber.”

Læs politianmeldelsen over Danish Crowns vildledende markedsføring HER – og klagen over Fødevarestyrelsen til Folketingets Ombudsmand HER.

Fotos kan hentes HER.

Dokumentation – Danish Crowns vildledende kampagne

  • Danish Crowns “Klimakontrolleret gris”-kampagne er koncernens største nogensinde og vurderet til en værdi på 7,5 mio. kr.
  • Greenpeace sendte i juni 2021 en veldokumenteret klage over Danish Crowns greenwashing til Forbrugerombudsmanden.
  • En række eksperter har kritiseret kampagnen, heriblandt Concito og Forbrugerrådet Tænk: “Det er med til at vildlede os. Det er med til at gøre det, vi med et godt dansk ord kalder greenwashing,” lød det fra Anja Philip, forperson for Forbrugerrådet Tænk.
  • Alle danske supermarkeder har sagt at nej til at have “klimakontrolleret gris”-mærkningen i deres butikker.
  • Danish Crown indstillede kampagnen i oktober 2021 efter lang tids kritik og afvisninger fra supermarkederne.
  • Vice President for Group Communications i Danish Crown, Astrid Gade erkendte i den forbindelse (live i TV2 News, den 13. oktober 2021), at svinekød med det lyserøde “klimamærke” på ikke er mere klimavenligt end andet dansk svinekød.
  • Retten i Randers har efterfølgende henvist en stævning mod Danish Crown for samme kampagne direkte til landsretten.

Kontakt

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur, Greenpeace. Mobil: 52191291

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 2629 4938