Mongstad, Norge – Efter næsten tre døgns blokade af kemikalieskibet Bothnia ved RGS Nordics kaj i Mongstad måtte fire Greenpeace-aktivister ombord på den lille sejlbåd Tanker Tracker for kort tid siden afbryde deres aktion. I 69 timer har de forhindret kemikalieskibet i at sejle op mod 9.000 ton giftigt norsk oliespildevand til “rensning” og udledning i Danmark, og aktivisterne er enormt stolte over denne fredelige protest.

Den norske Greenpeace-aktion måtte afbrydes af hensyn til aktivisternes sikkerhed, da hårdt vejr med lyn og torden meldes på vej:

“Vi er selvfølgelig nødt til at prioritere sikkerhed højest, så derfor er vi nødsaget til at afbryde vores aktion efter næsten tre døgns succesfuld blokade. Det betyder dog ikke, at kampen mod Equinors giftige oliespildevand er slut. Vi vil nu kræve et møde med Equinors ledelse”, siger den norske aktivist Amanda Louise Helle. 

Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark, Helene Hagel, udtaler: 

“I små tre døgn har fire seje unge Greenpeace-aktivister forhindret, at giftigt oliespildevand er blevet fyldt på en kemikalietanker og sejlet til Danmark, hvor det på 25. år sviner havet til med giftige kemikalier og kræftfremkaldende stoffer. Men lige meget hvor længe aktivister kan stoppe ét skib, er der kun én mand, der kan sikre, at ingen frustrerede borgere igen behøver blokere for denne norske gift-eksport: Magnus Heunicke bør øjeblikkeligt stoppe dette, så skibet Bothnia aldrig når dansk farvand med sine op til 9.000 ton giftigt vand.”

SLUT

Tidligere pressemeddelelser om aktionen:

1: Lige nu: Greenpeace i Norge i aktion mod oliespildevand på vej til udledning i Danmark

2: UPDATE: Greenpeace blokerer på 14. time oliespildevand på vej til udledning i Danmark 

Liveblog: Aktion mod norsk oliespildevand på vej til Danmark

Foto og Video:

Billedmateriale fra aktionen findes HER. Materialet kan bruges frit, blot det krediteres.

Kontakt:

Talsperson for aktionen i Norge:

Tale Hammerø Ellingvåg, politisk rådgiver, Greenpeace Norge

Tlf.: +47 92440683, mail: [email protected] 

For danske kommentarer:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark

Tlf.: +45 26113951, mail: [email protected] 

For mere information:

Rikke Agerbæk, Presseansvarlig, Greenpeace Danmark

Tlf: +45 24214530, mail: [email protected]

Baggrund:

  • Der bliver årligt eksporteret 100-150.000 ton giftigt oliespildevand fra Norge til Danmark. Langt størstedelen stammer fra Equinors olieproduktion.
  • Oliespildevandet indeholder en række miljøskadelige stoffer. Blandt andet arsen, kviksølv, kobber, barium, tjærestoffer og PFOS. 
  • I april sagde den danske miljøminister, Magnus Heunicke, at han ikke vil give flere nye tilladelser til at importere norsk oliespildevand. Lige nu eksisterer der fem tilladelser, som lyder på i alt 611.000 ton spildevand. Den sidste tilladelse udløber om 2,5 år.
  • Langt det meste oliespildevand kommer fra den statsejede oliegigant Equinor – det tidligere Statoil – som sidste år tredoblede sit milliardoverskud.
  • Rensningsanlægget RGS Nordic fordoblede i 2016 sin kapacitet i Stigsnæs og etablerede samtidig en modtagecentral i Mongstad nord for Bergen. Herfra sejles oliespildevandet til Danmark, hvor det fortyndes og renses delvist inden det ledes gennem et udløbsrør ud i Agersø Sund.
  • De lokale fiskere og beboere omkring Agersø Sund har i årevis protesteret mod udledningen af giftstofferne i det i forvejen sårbare farvand. Midt i maj arrangerede Greenpeace i Danmark sammen med de lokale foreninger Rent havmiljø NU! og Storebælts Småbådsklub en demonstration i vandet og på stranden ud for RGS Nordic. Her samledes omkring 60 både og 150-200 mennesker på land for at begræde alt det, Agersø Sund, lokalbefolkningen og fiskerne gennem årene har mistet og for at stille krav til miljøminister Magnus Heunicke og den norske olieindustri om at stoppe svineriet nu.