Hjemmelavede julegaver er både miljøvenlige, hyggelige at lave og ekstra personlige. Her er fem opskrifter på enkle og fine hjemmelavede gaver, som vi håber kan inspirere dig denne jul. Flere af materialerne og ingredienserne har du sikkert allerede derhjemme!

For flere ideer til gaver af genbrugsmaterialer – se listen af bonustips nederst i artiklen.

Tip 1: Hjemmelavet planteophæng

En superenkel og sød julegave-ide, som du nemt kan lave ud af materialer, du allerede har derhjemme – og som passer perfekt sammen med årets grønne julegave fra Greenpeace – plantekortet, som indeholder vilde blomsterfrø. Se videoen herunder.

https://youtu.be/5MIrooWR_Ug

Sådan gør du: Find en tom plastik-, lotion- eller shampooflaske. Skær/klip den i to dele og anvend bunden. Brug tush, pensel eller noget helt tredje til at dekorere den. Lav to små huller og træk to snore/bånd igennem. Fyld nu dit nye planteophæng med pottemuld og placer stilken af plantekortet direkte i mulden. Nu er dit plantehæng klar til at blive hængt op – gerne i vinduet, hvor der er sollys. Med vand og lidt tålmodighed vil plantekortet forvandle sig til smukke vilde blomster. 

En fin gave til en, som du holder ekstra meget af, og bestiller du plantekortet er din gave samtidig med til at skabe grønne forandringer for et sundere klima, bedre miljø, mere biodiversitet og vildere natur til gavn for kommende generationer.

Her er julegaven, som bevarer planeten til kommende generationer

Vælg mellem tre gavekort, som hvert er med til at opfylde et af planetens juleønsker.

Bestil her

2. Hjemmelavet ansigtsscrub med havre og honning

Prøv denne miljøvenlige og plastik-fri ansigtsscrub. Se opskriften i videoen herunder.

3. Hjemmelavet shampoo med kokosmælk

En shampoo uden mikroplast, som både er god og beskyttende for håret og planeten! De små “portioner” er desuden passende, som små pakker i julekalenderen eller nissesokken. Se opskriften i videoen herunder.

4. En stikling i et hjemmelavet planteglas

Forær en stikling fra en af de planter, du har derhjemme, gerne sammen med en opskrift på, hvordan stiklingen skal passes. Både en billig og personlig smuk gave-ide. Tænk, at din plante kan vokse videre hjemme hos en, du holder af.

Vil du gøre gaven ekstra miljøvenlig? Drop at købe en ny blomstervase, men lav i stedet din egen af genbrugsmaterialer og ting, du har derhjemme. Kom fx stiklingen i et tomt syltetøjsglas (se tip nummer 6) eller en gammel lyspære.

5. En spiselig gave: Hjemmelavede safrankarameller

De fleste af os sætter pris på at få lækre, søde og smagfulde ting i gave. Og de må gerne være hjemmebagte. Her er det bare fantasien (og køkkenfærdighederne), som kan være en begrænsning. Hvad med hjemmelavet julekager, kiks eller karameller? Se gerne efter veganske eller vegetariske opskrifter for at gøre gaven ekstra klima- og miljøvenlig. Her er en opskrift på safrankarameller, som kunne være et godt og alternativ bud på årets mandelgave i stedet for den traditionelle marcipangris

INGREDIENSER (til cirka 50 karameller)
2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl havregryn
1 tsk safran

Tips: Hvis du ønsker at pynte karamellerne lidt ekstra, så brug evt. hakkede græskarkerner. Fint og klimavenligt!

Sådan gør du

Hæld sukker, lys sirup og havregryn i en gryde. Kog blandingen op under omrøring ved middel varme til den er omkring 120-125 grader, eller indtil den tåler den klassiske “karameltest” (se næste afsnit). Fordel massen i små konfektforme og lad karamellerne køle af.

KARAMELTESTEN: Tag lidt karamel på en ske og dyp hurtigt skeen i en kop koldt vand. Hvis karamellen stivner, er den færdig. Hvis det ikke stivner, men klæber til fingrene, så lad massen koge et par minutter mere og gentag testen.

Et godt tip

Pak gerne dine hjemmelavede julegaver ind i stof, æsker, magasiner eller andre materialer, som du allerede har derhjemme. Og udskift plastiksløjfer og -bånd med ting, du finder i naturen, såsom kogler, bær og små gran- eller fyrrekviste.

Bonusideer

  • Hjemmelavede kemifrie sæber eller badebomber af lokale råvarer
  • Håndlavet voks- eller sojalys
  • Noget du selv har strikket eller syet
  • Kunstnerisk anlagt? Giv et maleri eller en tegning væk
  • Dette er teknisk set ikke en hjemmelavet gave. Men hvad med en bog, du har derhjemme, som du har læst, og som du nød? Skriv en personlig hilsen til modtageren om, hvorfor du kunne lide bogen, og/eller hvorfor du giver den videre til netop denne person.
  • En lækker bodyscrub af kaffegrums

HVIS DU HAR IDEER TIL ANDRE, MILJØVENLIG HJEMMELAVEDE JULEGAVER, MÅ DU MEGET GERNE DELE DEM I KOMMENTAR-FELTET NEDERST PÅ SIDEN

MED ØNSKET OM EN RIGTIG GLÆDELIG OG GRØN JUL