myssypingviini
Tahdotko tehdä enemmän?
Tule mukaan! ×

Millainen olisi tulevaisuus ilman muovijätettä ja kertakäyttömuovia? Tällä hetkellä meret tukehtuvat muoviin. Muovia on kaikkialla. Kuluttajat sanovat: jo riittää. Seuraavatko poliitikot ja yritykset perässä?

Rapu ja meren muovijäte

Oletko huomannut, kuinka paljon käsiemme kautta kulkee muovia joka päivä? Muovia, joka on tuotettu pois heitettäväksi. Vihannesten pakkaukset, mehupullot ja pumpulipuikot ovat vain muoviroskan huippu. Muovi ja muovijäte on tunkeutunut arkeemme.

EU:ssa kulutetaan vuosittain:

  • 580 miljardia tupakkaa
  • 46 miljardia muovipulloa
  • 2,5 miljardia takeaway-pakkausta
  • 16 miljardia kahvikuppia
  • 36,4 miljardia pilliä.

Muovi numeroina. EU:ssa kulutettavan kertakäyttömuovin määrä vuosittain.

Muovin käytön kasvu on johtanut maailmanlaajuiseen muovikriisiin. Kuvat muoviroskaan tukehtuvista eläimistä, kokonaisten valtioiden kokoiset muovijätelautat Tyynellä valtamerellä ja rannat täynnä muovijätettä ovat järkyttäneet ja samalla tuoneet muovikriisin kaikkien tietoisuuteen. Ihmiset haluavat toimintaa ja muutosta muovikriisiin.

Auttaako, jos yksittäinen ihminen muuttaa omaa käyttäytymistään? Toki, jokainen teko vaikuttaa kokonaisuuteen, mutta isossa mittakaavassa ongelman lähde on muualla. Yhdessä teemme enemmän, ja voit aloittaa vaikuttamisen allekirjoittamalla vetoomuksen maailman merien suojelemiseksi. Ja kun olet lukenut eteenpäin, mitä valtaosan muoviroskista taustalla on, voit haluta tehdä muutakin.

Rantojen siivous paljasti muovijätteen määrän ja saastuttajat

Greenpeacen muoviasiantuntija Rosanna Endre siivoaa muovia rannalta Ruotsin Körnössä.

Vuonna 2018 ihmiset ympäri maailman sanoivat: jo riittää! 10 000 ihmistä 42 maassa osallistuivat yhdessä ohjattuun rantojen siivoukseen. He laskivat muovin määrän ja tutkivat, mitkä yritykset olivat muovijätteen takana.

Yhdeksän kuukauden aikana tapahtuneiden 239 muoviroskan siivousurakan ja rannoilta löytyneiden 187 000 muovipalasen tutkimisen jälkeen Greenpeace julkaisi yhdessä Break free from plastic -liikkeen kanssa raportin suurimmista saastuttajista. Voit lukea englanninkielisen raportin täältä: The Brand Audit Report.

Yleisesti aiheesta voi lukea lisää myös Pew Trustin raportista Braking the Plastic Wave vuodelta 2020 (englanninkielinen).

Tunnetut yritykset ovat muovijätteen takana

Muovijätettä meressä

Tunnettujen päivittäistavaramerkkien löytyminensuurimpien muovijätteellä saastuttavien joukosta ei varmasti yllätä ketään. Listan kärkipäässä ovat juoma- ja ruokajätit Coca-Cola, Pepsi ja Nestlé.

Raportti osoitti selvästi, että nämä yritykset kantavat valtavan vastuun modernista kertakäyttökulttuurista. Valitettavasti raportti myös osoittaa, ettei näillä suurimmilla saastuttajilla ole olemassa suunnitelmia muoviroskan varalle muovikriisin ratkaisemiseksi.

Yritykset eivät ole millään tavalla sitoutuneet vähentämään muoviroskan ja kertakäyttömuovin määrää. Päinvastoin heidän tuotantonsa on kasvussa. Samaan aikaan mikään mainituista yrityksistä ei tiedä, mihin heidän muoviset tuotteensa päätyvät ja siten ne eivät ota vastuuta koko tuotantoketjustaan.

Biomuovi ei ole ratkaisu muovijäteongelmaan

On yleinen olettamus, että biomuovit ratkaisisivat muovikriisin. Todellisuudessa biomuovit voivat olla aivan yhtä haitallisia kuin tavallinenkin muovi.

Jos biomuovi päätyy mereen, on se meren eläimille samanlainen uhka kuin tavallinen muovi, koska biomuovi hajoaa luonnossa vain tietyissä olosuhteissa. Biomuovi on tarkoitettu kompostoitavaksi, se ei hajoa merissä. Se tarkoittaa, että meressä biomuovi roskaa kuten tavallinen muovi. Lisäksi  biomuovien valmistaminen kuluttaa arvokkaita luonnonresursseja ja maa-alaa, jota voitaisiin käyttää ruoantuotantoon.

Kuinka muovin aiheuttama jäte vähenee ja muovikriisi ratkaistaan?

“On tärkeää, että me yksilöinä toimimme muovin vähentämiseksi, mutta pelkillä kulutusvalinnoilla ja kierrätyksellä ei muoviongelmaa ratkaista. Siihen me tarvitsemme suurimpien yritysten ja poliitikkojen sitoutumista”, kertoo muoviasiantuntija Rosanna Endre.  

Muoviroskahirviö

Nestle on todellinen muovihirviö: se tuottaa 1,7 miljoonaa tonnia muovia vuodessa.

Greenpeacen näkemyksen mukaan muovin aiheuttaman kriisin ratkaisemiseen tarvitaan kaikkia. Yritysten pitää ottaa vastuu tuottamastaan muovijätteestä ja välttää tuottamasta tarpeetonta muovia. On helpompaa vähentää luontoon päätyvää muovia kuin yrittää ratkaista, miten se siivotaan sieltä pois.

Poliitikkojen täytyy kieltää kertakäyttöisten muovien tuottaminen, tukea yrityksiä siirtymisessä kestävämpiin pakkauksiin ja vähentämään muovin käyttöä tuotteen kuljetuksessa.

Ruokakauppojen tulee vähentää muovipakkausten ja siten muoviroskan määrää.

Kuluttajat voivat tehdä fiksuja kulutuspäätöksiä kierrättämällä ja välttämällä kertakäyttömuovia. Lue esimerkiksi viisi vinkkiä muovittomampaan arkeen. Voimme myös yhdistää voimamme ja vaikuttaa sitä kautta isoihinkin päätöksiin.

Muovijätteestä liikakalastukseen – meret ovat vaarassa. Vähintään 30 % on suojeltava vuoteen 2030 mennessä, jotta merten elämä voi elpyä. YK:n neuvottelut suojelusta ovat loppusuoralla. Kaikki allekirjoitukset tullaan luovuttamaan ulkoministereille YK:n kokouksessa, jossa päätetään kansainvälisestä mertensuojelusopimuksesta. Vaadi myös Suomelta vahvaa toimintaa, allekirjoita vetoomus nyt!