Tämä on kolminkertainen hätätila. Venäjän aloittaman sodan lisäksi meillä on samaan aikaan käsissä luontokato ja ilmastokriisi.

Mielenosoittaja huutaa jotain megafoniin mielenosoituksessa.


Maanantaina kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi jälleen uuden varoituksen ihmiskunnalle: aikaikkuna elämiskelpoisen, oikeudenmukaisen ja turvallisen tulevaisuuden varmistamiseksi on sulkeutumassa. Ilmastokriisi aiheuttaa vakavaa tuhoa jo nyt eikä edes lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen riitä estämään vakavia vaikutuksia. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kutsuikin tuoretta raporttia inhimillisen kärsimyksen kartastoksi.

Ymmärrettävästi raportti on jäänyt vähäisemmälle huomiolle.

Samaan aikaan ukrainalaiset ilmastotutkijat ovat itse korostaneet sitä, että ilmastokriisin torjuminen ei saa jäädä hyökkäyssodan jalkoihin. On torjuttava molempia uhkia. Ja tunnistettava yhteiset juurisyyt: fossiiliset polttoaineet, jotka ruokkivat sekä sotia että ilmastokriisiä.

Siksi olemme eduskuntatalolla huomenna. Vaatimassa, että fossiilisista on irtauduttava nyt.

Vapautumalla fossiilisista polttoaineista lopetamme myös Venäjän sotakoneen rahoittamisen. Pelkästään eilen EU toi 700 miljoonan euron edestä venäläistä fossiilikaasua. Jos öljyvirrat eivät merkittävästi muutu eikä öljynkäyttöä vähennetä, kanavoi EU Putinille tänä vuonna 80 miljardia euroa.

Tämä ongelma koskee yhtälailla Suomea.

Lähes kaikki Suomessa poltettu kivihiili on tähän asti tullut Venäjältä. Sama koskee myös raakaöljyä. Kaiken lisäksi venäläinen äärimmäisen likainen ja paikallista ympäristöä saastuttava kivihiili on kulkenut maailmalle Suomen satamien kuten Hangon Koverharin kautta.

Kestävä ratkaisu ei löydy biomassan polton lisäämisestä. Suomessa poltettavasta metsähakkeesta neljännes on peräisin Venäjältä. Myös lähes kaikki Suomeen poltettavaksi tuotavat puupelletit ovat peräisin Venäjältä. 


Hätätila vaatii sen mukaisia keinoja

Huomenna, 5. maaliskuuta, ympäristöjärjestöt ja -liikkeet kokoontuvat eduskuntatalolle vaatimaan ilmastotoimia ja irrottautumista erityisesti venäläisestä fossiilisienergiasta. Suomen hallituksen on tänä keväänä määrä päättää tarvittavista lisätoimista hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuonna 2035. Itsekin ajattelin puhuvani siitä vielä reilu viikko sitten. Venäjän aloittama sota kuitenkin paljasti karulla tavalla sen, että vääntö yhdestä megatonnista sinne, tänne tai tuonne on yhdentekevää. Yhdentekevää siis siinä mielessä, että se on auttamatta liian vähän.

Tänä aikana, jossa historia muuttuu sekunneissa ja meillä on kolme eri hätätilaa, meidän on uskallettava vaatia ja uskallettava tehdä enemmän kuin koskaan ennen. Katkaistaksemme riippuvuuden Venäjän fossiilisista tarvitaan tutkija Janne M. Korhosen ehdottamaa sotatalouden kaltaista toimintaa puhtaan energian lisäämiseksi Euroopassa ja maailmalla. Käynnistetään ilmastoaktivisti Bill McKibbenin ehdottama Marshall-avun kaltainen ohjelma lämpöpumppujen tuottamiseksi. Suomessakin yhä 130 000 pientaloa lämpiää öljyllä ja kaukolämmöstä neljännes tuotetaan kivihiilellä, fossiilikaasulla tai öljyllä. Näin ei tarvitse olla.

Mitä, jos ottaisimme oppia 1970-luvun öljykriisisistä? Lasketaan nopeusrajoituksia pysyvästi  ja vähennetään fossiilisten kulutusta. Kielletään kotimaan turhat sisäiset raskaasti tuetut hupilennot ja vähennetään fossiilisten kulutusta. Investoidaan miljardeja vihreään siirtymään ja kestävään liikenteeseen. Jokainen käyttämättä jäänyt öljylitra, kaasukuutio ja hiilitonni on pois sodan rahoittamisesta ja ehkäisee ilmastokriisiä.  Tuetaan ukrainalaisia, lopetetaan sodan ruokkiminen ja ratkaistaan ilmastokriisi.

Mitä, jos ottaisimmekin tosissamme hallitusohjelman lupauksen siitä, että Suomesta tehdään maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio? Näyttäisimme, että sellainen on mahdollista saavuttaa, nopeasti, kestävästi ja reilusti?

Nyt on pakko.