Fortumin toimet vaikuttavat ihmisten elämiin ympäri maailman. Näissä paikoissa Fortum kiihdyttää ilmastokriisiä ja hankaloittaa kriisin vastaisia toimia. Seuraavat kuvat nostavat esiin ihmiset, jotka kertovat Fortumille, mitä Suomen suurimman yrityksen pitäisi tehdä.

Kuzbassin hiilikaivokset, Venäjä

Matka alkaa Kuzbassista Siperiasta, josta Fortum ostaa hiilensä. Täällä hiilikaivokset värjäävät joet ja lumen mustaksi, saastuttavat ympäristön ja aiheuttavat paikallisille valtavia terveysongelmia. Kuvassa paikallinen asukas, joka haluaa että Fortum luopuu fossiilisista ja antaa hänelle ja muille paikallisille mahdollisuuden parempaan elämään.

Datteln 4 -hiilivoimala, Saksa

Venäjältä matka jatkuu Saksaan Dattelnin pikkukaupunkiin, johon Fortum avasi kesällä uuden hiilivoimalan. Johanna haluaa, että Fortum sulkee hiilivoimalan. Samaa haluaa yli kaksi kolmasosaa saksalaisista – jopa voimalan asiakkaat, jotka ovat yrittäneet päästä sopimuksistaan eroon jopa oikeudessa. Uuden hiilivoimalan avaaminen keskellä ilmastokriisiä oli valtava virhe.

Maasvlakten hiilivoimala, Alankomaat

Seuraavaksi matka jatkuu rajan yli Alankomaihin, Uniperin hiilivoimalalle Maasvlakteen. Wolfgang ja Sandra pyytävät Fortumia luopumaan Uniperin uhkauksesta haastaa Alankomaat oikeuteen. Uniper haluaa nyhtää veronmaksajilta miljardikorvaukset, koska Maasvlakten hiilivoimala pitää lain mukaan sulkea vuoteen 2030 mennessä. Wolfgang, Sandra ja moni muu hollantilainen veronmaksaja eivät todellakaan halua joutua maksamaan energiayhtiöiden virheistä.

Wilhelmshaven, Saksa

Alankomaista palataan Saksan pohjoisrannikolle Wilhelmshaveniin, johon Uniper haluaa rakentaa fossiilisen kaasun tuontiterminaalin. Kaiken lisäksi terminaali halutaan rakentaa luonnonsuojelualueiden viereen. Marlene ja Tobias vaativat, että rakennussuunnitelmat perutaan, eikä Fortum ala tuomaan Saksaan valtavaa määrää fossiilista kaasua. Jokainen uusi investointi fossiilisiin tarkoittaa lukittautumista polttoaineeseen, jolla ei ole tulevaisuutta.

Huippuvuoret, Arktis

Viimeinen kohde on Arktis, jossa ilmastokriisi todella konkretisoituu. Meriasiantuntijamme Laura sanoo:

”Pohjoisella jäämerellä katsomme ilmastokriisiä silmiin. Arktinen jääpeite oli tänä vuonna mittaushistorian toiseksi pienin. Fortumin kaltaiset yhtiöt ovat viitanneet kintaalla ilmastotieteelle ja puskeneet itsepintaisesti hiilidioksidia ilmakehään, mutta nyt on aika herätä ilmastokriisiin.”

Fortum julkaisee uuden strategiansa ensi viikon torstaina 3. joulukuuta. Strategiassa tulee linjata, että valtionyhtiö sitoutuu Pariisin ilmastosopimuksen asettamaan 1,5 asteen lämpenemisrajaan ja luopuu fossiilisista ilmastokriisin vaatimassa aikataulussa.

Jaa tämä blogi ja video ja auta luomaan painetta Fortumin ja valtion suuntaan!