Greenpeacen ja yli 20 muun järjestön 4.10.2021 julkistama Euroopan-laajuinen kansalaisaloite pyrkii kieltämään fossiiliyhtiöiden ja -tuotteiden mainonnan sekä sponsoroinnin EU-maissa.

Greenpeace ripusti fossiilimainontaa vastustavan banderollinsa Finnairin mainoksen päälle Helsingissä 30.8.2021. Kuva: Matti Matikainen / Greenpeace.

Kansalaisaloite on voimassa yhden vuoden eli lokakuuhun 2022 saakka. Tavoitteena on saada vuoden aikana eurooppalaisilta vähintään miljoona allekirjoitusta. Jos tavoite toteutuu, Euroopan komission on otettava aloite käsittelyyn.

Suomen Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen perustelee kansalaisaloitetta fossiilisten polttoaineiden haitoilla ja riskeillä. Hän vertaa fossiilisia polttoaineita tupakkaan: niiden polttaminen tappaa miljoonia ihmisiä ennenaikaisesti vuosittain.

“Sen lisäksi, että fossiilisten polttaminen kiihdyttää ilmastokriisiä, ne uhkaavat henkeämme ja terveyttämme myös pienhiukkasten muodossa aiheuttaen miljoonia kuolemia joka vuosi. On käsittämätöntä, että toisin kuin tupakkaa, fossiilituotteita saa vielä vuonna 2021 mainostaa täysin rajoituksetta”, Tiainen sanoo.

Mainoksilla ja sponsoroinnilla fossiiliyhtiöt tavoittelevat myynnin lisäksi myös sosiaalista hyväksyttävyyttä. Samalla kuluttajille myydään Tiaisen mukaan valheellista mielikuvaa tavoiteltavasta elämästä.

Suomesta Tiainen nostaa esiin kolme esimerkkiä.

“ST1:n tuoreessa mainoskampanjassa kehotetaan tankkaamaan bensaa ja dieseliä Shellin ja ST1:n asemilla sen varjolla, että voi voittaa lentomatkan Pekingiin. Valtionyhtiö Finnair lupailee mainoksissaan ‘vapautta’ samalla vaarantaen lapsenlapsiemme vapauden elää turvallisessa maailmassa. Fortum puhuu mainoksissaan puhtaammasta maailmasta, mutta samaan aikaan yhtiö panostaa entistäkin vahvemmin fossiilikaasuun.” 

Nämä ovat esimerkkejä fossiilimainoksista, jollaisten kieltoa kansalaisaloitteella tavoitellaan.

Lue lisää ja allekirjoita kansalaisaloite!

Selvitys: Suuri osa energiajättien mainoksista viherpesua

Greenpeace julkaisi 4.10. myös selvityksen nimeltä Words vs. Actions: The truth behind fossil fuel advertising. Selvitystä varten käytiin läpi yhteensä yli 3 000 mainosta kuudelta eri puolilta Eurooppaa kotoisin olevalta tunnetulta energiajätiltä. Lähes kaksi kolmesta arvioidusta mainoksesta täytti raportin mukaan viherpesun määritelmän.

Suomalaisista yhtiöistä selvityksessä oli mukana Fortum, jonka mainoksista 81 prosenttia oli luokiteltavissa viherpesuksi, kun samalla esimerkiksi vuonna 2020 Fortumin energiantuotannosta 54% tuotettiin fossiilisilla polttoaineilla.

Lue lisää Words vs actions -selvityksestä.